Et flertal i Venezuelas parlament har stemt for, at præsidenten skal stå til regnskab for landets dybe krise.

Caracas. Et flertal i Venezuelas parlament har tirsdag stemt for at stille landets præsident, Nicolas Maduro, til ansvar for landets elendige forfatning.

Der skal ifølge oppositionen, som sidder på flertallet i nationalforsamlingen, åbnes en sag, hvor Maduros "brud på forfatningen, krænkelser af menneskerettighederne og angreb på demokratiet" skal undersøges.

Ifølge beslutningen skal Maduro allerede forsvare sig mod anklagerne ved en høring i parlamentet i næste uge.

Det kan dog blive svært at få Maduro til at stille op.

Ifølge en højesteretskendelse fra januar er nationalforsamlingens beslutninger nemlig ugyldige, indtil tre politikere mistænkt for valgsvindel er smidt ud.

Maduro menes at have stor indflydelse på højesterets beslutninger i Venezuela.

Han oplyser tirsdag, at han vil tage alle tilgængelige midler i brug, for at undgå at han bliver væltet ved et parlamentarisk kup, som han kalder det.

- Vi vil under ingen omstændigheder tillade et parlamentarisk kup i Venezuela, siger han tirsdag til tilhængere i hovedstaden, Caracas, efter at være hastet hjem fra udlandet.

Han har indkaldt til møde i Det Nationale Sikkerhedsråd onsdag - samme dag som oppositionen har planlagt store demonstrationer imod ham.

Parlamentets skridt for at stille 53-årige Maduro til ansvar for landets dybe krise er taget, efter at det nationale valgråd i Venezuela i sidste uge besluttede at aflyse en mulig folkeafstemning om at få præsidenten til at træde tilbage før tid.

Venezuela befinder sig i øjeblikket i en dyb krise, hvor økonomien ventes at skrumpe med ti procent i år. Inflationen er blandt de højeste i verden.

Det har medført mangel på fødevarer og almindelige forbrugsvarer som toiletpapir.

Krisen er udløst af snart to år med drastisk faldende oliepriser, der fuldstændigt har slået benene væk under landet med verdens største oliereserve.

Alt sammen vil oppositionen give Nicolas Maduro skylden for.

Præsidenten har opfordret oppositionen til i stedet at mødes til "national dialog" på Isla Margarita i Det Caribiske Hav. Et møde som en anden sydamerikaner - pave Frans - har taget initiativ til.

Det har oppositionen dog foreløbig takket nej til.

/ritzau/dpa