Et skib, der kan kortlægge undersøisk infrastruktur, skal have sejlet i zigzag-bevægelser gennem Danmark.

Et skib fra det russiske Hoveddirektorat for dybhavsforskning (Gugi) har angiveligt opholdt sig i dansk farvand i over to døgn i midten af oktober. Her skal det have foretaget zigzag-bevægelser over et lille stykke havbund.

Det skriver DanWatch og Ekstra Bladet på baggrund af offentligt tilgængelige positionsdata fra skibets AIS-sender, der er et system, som automatisk sender et skibs lokation ud via en radiofrekvens.

Der er ifølge medierne tale om skibet "Evgeny Gorigledzhan", der er bygget til at kortlægge kommunikationskabler og rørledninger på havbunden. Blandt andet skal det være udstyret med to såkaldte miniubåde.

De små ubåde skulle desuden gøre det i stand til at udføre sabotage.

Gugi dækker over et russisk militærprogram, der er lavet for at kortlægge undersøisk infrastruktur, herunder internet, gas og elektricitet.

Billeder, som de to medier har bragt, viser, at der på båden skal have været bevæbnede soldater om bord på skibet.

Skibe fra den russiske flåde har ret til at passere gennem dansk farvand. Men Jens Wenzel Kristoffersen, der er orlogskaptajn og militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, undrer sig over, at skibet tilsyneladende har fået lov til at være i dansk farvand så længe.

- Enhver, som sidder i et kommandocenter og følger skibstrafikken, burde jo undre sig her. Det er jo ikke en civil færge, det er en specialenhed. Det burde straks have fået de kraftigste alarmklokker til at bimle.

- Det virker meget, meget underligt, at vi tilsyneladende ikke følger bedre med i, hvad der foregår, siger han til DanWatch og Ekstra Bladet.

Orlogskaptajnen vil ikke spekulere i, hvad skibet har foretaget sig, mens det var i dansk farvand.

Han siger videre, at skibet "ikke bare har været i transit", og at det ikke er normalt, at et skib af den type sejler frem og tilbage.

Det russiske skib fik følgeskab af det danske patruljeskib "Diana", da det havde passeret øen Anholt.

Ritzau har kontaktet Forsvaret, der torsdag eftermiddag ikke vil udtale sig om det formodede russiske skib, dets færden, og om episoden bliver undersøgt.

/ritzau/