SF-formand Villy Søvndals nærmeste rådgiver, den 36-årige Thomas Sæhl Sørensen, har en fortid som autonom i den revolutionære københavnske venstrefløjsgruppe Rebel.

Rebel agiterede i første halvdel af 90erne for revolution og samarbejdede med voldelige aktivister. Thomas Sæhl er en af de centrale kræfter bag Villy Søvndals forvandling til regeringsduelig partiformand.

Hvis SF - som alt tegner til lige nu - er med til at danne regering efter næste valg, antages Thomas Sæhl Sørensen at blive såkaldt særlig rådgiver eller spindoktor for Danmarks kommende udenrigsminister. Et job, der vil bringe ham tæt på alle verdens statsledere, og som ligger milevidt fra den yderste venstrefløj, hvor han indledte sin politiske karriere for knap 20 år siden.I 1992 dannede Thomas Sæhl Sørensen organisationen Rebel sammen med andre unge fra Venstre Socialisternes Ungdom ( VSU) og bz-bevægelsen. Thomas Sæhl Sørensen stod officielt i spidsen for Rebels 'propagandagruppe' og skrev hyppigt artikler til Rebels blade Avanti og Muldvarpen.

HVAD SYNES DU OM, AT VILLYS SPINDOKTOR HAR EN FORTID SOM AUTONOM? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

I et indlæg fra 1993, der er forfattet af Thomas Sæhl Sørensen, efterlyste han direkte en diskussion om brug af vold som politisk middel.

I indlægget, hvor Sæhl Sørensen argumenterer for, at Rebel skal have et fast politisk program, spørger han: - Støtter vi væbnet kamp? Og i hvilken situation?

I samme oplæg lægger han afstand til SFs daværende demokratisk valgte leder Holger K. Nielsen og anførte, at socialisme skulle indføres ved ' revolution': -Hvad mener vi med socialisme? Hvorfor revolution og ikke Holger K., lød spørgsmålet fra Thomas Sæhl Sørensen.

'Rebel' gik ind for socialistisk revolution og en total afskaffelse af det kapitalistiske system:

-Vi mener, at vejen frem mod socialismen nås gennem en revolutionær proces, hvor det herskende borgerskab endegyldigt fratages råderetten over produktionsmidlerne, lød en af parolerne i et manifest fra 1993, der er optrykt i bladet Muldvarpen.

Thomas Sæhl Sørensen var i denne periode aktiv i redigeringen af bladet. Rebel havde en basisdemokratisk struktur uden formel leder og tog afstand fra de udemokratiske styreformer, der havde domineret i Østeuropa. Men når det kom til militante grupperinger i det københavnske aktivistmiljø, havde Rebel ingen klar distance.

Tværtimod havde Rebel et uformelt samarbejde med Antifascistisk Aktion ( AFA), der i 90erne blev kendt for voldelige sammenstød med nazister og politi.

Rebel og AFA arrangerede blandt andet fælles demonstrationer ved nazisternes hovedkvarter i Greve, hvor Thomas Sæhl deltog.

Nazister er skadedyr

Muldvarpen bragte jævnligt fotografier og tegninger, der kredsede om voldsromantiske temaer, og i bladet blev kampen mod nazisme sammenlignet med 'skadedyrsbekæmpelse', og der var en lang artikel om en dansk Spaniensfrivillig, der gik i krig mod nazisterne i 30erne - skrevet af Thomas Sæhl Sørensen. På sidste side henvises læsere, der ikke ønsker medlemskab af Rebel, til Anti Fascistisk Aktion i Blågårdsgade på Nørrebro.

Relationen til de autonome blev også slået fast i bogen ' De Autonome', der blev udgivet af miljøet selv i 1995. I bogen har Rebel sit eget kapitel, skrevet af organisationen selv.

Voldsromantikken blev også hyldet i en sang med titlen 'GiRAFerne Våben' - RAF er den vesttyske terrorgruppe Rote Armee Fraktion, der i 70erne stod bag flere terrorangreb og politiske mord.

Teksten til sangen blev bragt i Muldvarpen i 1994, og her hedder det, at 'systemet' -staten Danmark -skal stormes, og at der skal indgås en ' broderpagt' med RAF.

I sangen hedder det også, at ' brosten er vores svar' til det truende EU: -Vi går imod fjenden med faste lår / med jernrør og brosten og punkerhår / mod borgerskab og politi.

B.T. har talt med flere tidligere medlemmer af Rebel, der siger, at organisationen officielt hverken tog afstand fra eller gik ind for vold.

- Væbnet kamp var ikke noget, man talte konkret om. Vi forestillede os ikke, at der skulle være en væbnet revolution i Danmark. Det var mere en abstrakt romantisk forestilling, der måske i yderste konsekvens kunne realiseres.

- Der var ikke en officiel forbindelse mellem Rebel og de autonome, men jeg kan godt forestille mig, at der var personer, som var aktive i begge miljøer, siger det tidligere Rebel-medlem, Nis Johanssen.

Ingen af de kilder, B. T. har talt med, kan forestille sig, at Thomas Sæhl Sørensen har kastet med brosten, hvad han også selv benægter at have gjort.

Anholdt 18. maj

Hans flirt med de venstreradikale miljøer kom alligevel til at koste ham en tur i retten. 18. maj 1993 blev han anholdt på Nørrebro i København efter uroligheder, der endte med, at politiet affyrede skarpe skud mod stenkastende demonstranter. Både byretten og landsretten fandt dog, at Thomas Sæhl Sørensen kun havde været tilskuer til urolighederne, og han blev derfor frikendt og tilkendt erstatning.

Hvad synes du om, at en person som Thomas Sæhl Sørensen formentlig får en fremtrædende politisk placering, hvis rød blok vinder valget?

Er det et tegn på, at det er i orden, at politikere er/har været ekstreme og/eller voldelige, bare de ikke er højreorienterede?

Eller er det bare et tegn på, at der skal være plads til alle i politik, hvis de lægger deres ekstreme fortid bag sig?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. i morgen.

Andre læser også