Socialministeriet beklager over for Berlingske at have givet Huset Zornig særbehandling i forbindelse med ansøgningen om økonomisk støtte til projektet Stemmer På Kanten, der havde til formål at fremme stemmeprocenten ved kommunalvalget 19. november.

Sagen har bragt socialminister Annette Vilhelmsen (SF) ud i en alvorlig politisk modvind, hvor flere forvaltningseksperter har krævet, at Folketingets Ombudsmand går ind i sagen. Og det er ifølge BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, nok til at vælte en minister - bare ikke én af Vilhelmsens kaliber.

»Sagen er som sådan tung nok til, at man kan vælte en minister, men den er ikke tung nok til, at man kan vælte en minister, der også er partiformand. Så det er usandsynligt, at Annette Vilhelmsen mister sin post. Der skal meget til, at man vælter en partiformand, og så har hun et godt forhold til sine ordførere, der har stor tillid til hende,« siger Søs Marie Serup.

Hun peger desuden på, at der på Christiansborg er en tendens til, at man har lange tøjler til Annette Vilhelmsen, der blot har siddet på posten som social-, børne- og integrationsminister siden regeringsrokaden i begyndelsen af august.

»Der er en overbærenhed med hende på Christiansborg, hvor man lidt betragter hende som en, der er ny i trafikken. Og derfor får hun nok ikke det røde kort, men kun det gule i form af en næse,« siger Søs Marie Serup.

Hun vurderer også, at Vilhelmsen er så vigtig en spiller for regeringen, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis hun »mod alle forventninger« kommer til at gå af.

»Man kan godt forestille sig et scenarie, hvor justitsminister Morten Bødskov (S) må gå, og han er en tung minister. Dog vil det ikke være nok til at sende regeringen ud i en bølge af problemer. Men Annette Vilhelmsen er partileder og en afgørende brik i regeringens interne samarbejde, så det ville være et meget, meget stort problem for regeringen, hvis hun måtte gå,« siger den politiske kommentator.

Hos Venstre mener folketingsmedlem Jakob Engel-Schmidt (V), at Socialministeriets erkendelse af, at højtstående embedsmænd i ministeriet har arbejdet tæt sammen med Huset Zornig, er det »klokkeklare bevis« på, at Vilhelmsen har talt usandt over for Folketinget, da hun sagde, at Lisbeth Zornig Andersen og Huset Zornig ikke har fået en særlig behandling af ministeriet.

»For et par uger siden ville jeg have sagt, at det er fint med en undskyldning, men siden er skeletterne jo væltet ud af skabet,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Han henviser derved til, at Socialministeriet, da sagen kom frem, nægtede at have ydet en ekstraordinær hjælp til Huset Zornig.

»Ministeriets medarbejdere, som deltog på mødet, har forsikret om, at de har givet generel vejledning omkring budgetlægning, herunder hvilke udgiftsposter, som kan være omfattet, samt informeret omkring teknikken i at ansøge via ministeriets puljeportal. Det er således ministeriets opfattelse, at der alene er givet generel vejledning på mødet 10. september 2013,« skrev ministeriet den gang ifølge Berlingske.

Huset Zornigs kampagneleder, Mikael Lindholm, der selv var med til møderne, hvor foreningen fik yderligere hjælp til dens ansøgning, har også slået fast, at embedsmænd i ministeriet kom med inputs og rettelser til ansøgningen.

Senere hen bevilligede embedsmændene på baggrund af ansøgningen en million kroner til Huset Zornig.

Annette Vilhelmsen er indkaldt til samråd i sagen onsdag.

Fakta: Sagen om Annette Vilhelmsen og Huset Zornig

Socialministeriet har bekræftet, at Huset Zornig har fået hjælp af embedsmænd fra ministeriet til at udforme foreningens ansøgning om økonomisk støtte fra en pulje under Socialministeriet, der støtter projekter for at øge valgdeltagelsen.

De to embedsmænd fra Socialministeriet, der har hjulpet Huset Zornig med sin ansøgning, er også dem, der har godkendt og afvist ansøgningerne til puljen.

Huset Zornig fik hele den oprindelige puljesum på en million kroner tildelt. Socialministeren forhøjede efterfølgende puljen med yderligere en million, som de 16 andre godkendte ansøgere har delt.

19 ansøgere fik afslag på støtte fra puljen.

Huset Zornig brugte sin støtte fra Socialministeriet på projektet Stemmer På Kanten, der havde til formål at give landets udsatte en stemme i samfundet i forbindelse med kommunalvalget 19. november.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) er indkaldt til samråd i sagen onsdag.

Kilde: Berlingske