Det var ikke Naser Khader, men Henriette Kjær der fandt på det konservative forslag om et burka-forbud. Det hævder det tidligere hovedbestyrelsesmedlem Peter Norsk i en ny bog.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Idéen om et burkaforbud endte som et gedigent selvmål for de Konservative i 2009. Daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) måtte trække forslaget tilbage efter, at hans egne embedsmænd havde undersøgt sagen og fundet ud af, at forslaget kunne være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven.

Det var Naser Khader der var frontfigur, da forslaget blev fremsat. Men ifølge Peter Norsk var det slet ikke Nasers ide.

'Burka-forslaget var en del af et integrationsudspil, som folketingsgruppen under ledelse af Naser Khader havde udarbejdet. Hvor meget, Naser Khader havde haft indflydelse på det udspil, er svært at vurdere,' skriver Peter Norsk.

'Fra den konservative partiledelses side blev det fremstillet som om, Naser Khader helt selv havde udarbejdet udspillet, som efterfølgende var vedtaget enstemmigt i folketingsgruppen.

Fra  forskellige kilder i partiet har jeg imidlertid fået en lidt anden fremstilling, nemlig at det var Henriette Kjær, som fandt på forslaget om at forbyde burkaer for ligesom at få en lidt mere markant konservativ profil, og at Lene Espersen med det samme tilsluttede sig det. Ifølge mine kilder var Naser Khader ikke direkte involveret, således at han bare  efterfølgende måtte tage det til efterretning,' skriver Peter Norsk, der er tidligere hovedbestyrelsesmedlem i K, men forlod partiet sidste sommer i protest mod det nære samarbejde med Dansk Folkeparti.

Ifølge bt.dk's var det ikke Naser Khaders idé at fokusere på burkaforbudet. Det var derimod den daværende pressechef Rikke Egelund, der foreslog at der skulle fokuseres på det. Beslutningen var en gedigen brøler, det var temmelig pinligt for Brian Mikkelsen at han ikke havde undersøgt om idéen overhovedet levede op til internationale konventioner.

Det er ikke lykkedes bt.dk at få hverken bekræftet eller afkræftet, om burkaforbuddet var Henriette Kjærs ide. Men hun forsvarede idéen også efter at den var taget af bordet.

Selv om forbuddet blev lagt i graven af Justitsministeriets embedsmænd, vil partiet fortsat arbejde for kvindernes rettigheder, sagde Henriette Kjær 17. september  2009 til pol.dk.

- Vi kan som konservative ikke acceptere, at kvinder her i landet skal påtvinges eller overtales til at lade sig tildække - alene med det formål at afskære kvinden fra at være en aktiv samfundsborger. Danmarks styrke er vores demokratiske fællesskab og alles deltagelse i det - og burkaen forhindrer kvinderne i at blive en del af vores fællesskab. Det er med andre ord for kvindernes skyld, at vi har rejst debatten, sagde Henriette Kjær.

Naser Khader ønsker ikke at kommentere sagen.