Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Flere og flere mennesker lider af en ”sød tand”. Det ender ofte med, at man kommer ind i en dårlig mad-spiral, der giver masser af usunde vaner. Bl.a. dulmer man sin træthed med noget sødt og kan faktisk ikke helt fungere uden lidt sødt flere gange i løbet af dagen.

Mange vælger kage, is, sukker, chokolade, slik, sodavand m.m., som blot giver et ”quick-fix” i form af ny energi, der dog er kortvarig og skal derfor igen fodres for at kunne opretholdes. Det påvirker hele din krop og psyke at være sukkerafhængig. Og udover at det ofte kan ses på vægten (enten som overvægt eller undervægt), så er det meget usundt at få raffineret sukker.

Sukker bliver til fedt og dermed har du let ved at blive overvægtig, hvis du er sukkerafhængig. Da sukker er et tomt kulhydrat - dvs. energi uden næringsstoffer - kan man godt sige, at hvis man er overvægtig, kan man sagtens samtidig være fejlrnæret. En fejlnæret krop er sulten hele tiden i forsøget på at få næring nok.

For nogle mennesker tager sukker pladsen for anden ”mad”. Og derfor kan de have svært ved at tage på i vægt. Så sukkerafhængighed har mange ulemper.

Sukker er syredannende. Den kost, de fleste mennesker spiser i dag, indeholder ofte for meget syre. Og derfor virker sukker i det lange løb ikke energigivende men derimod energidrænene, da for meget syre i blodet stjæler din energi.

Mange drikker kaffe med mælk og sukker, som også ”holder dem gående og mætte”, men som samtidig påvirker leveren i en dårlig retning, idet der i koffein findes et stof, der udskiller oplagret sukker i leveren og ud i dit blod. Sukkeret i kaffen samt mælken giver også en form for kunstig mæthedsfornemmelse. Men består din morgen og formiddag kun af kaffe, vil du sikkert blive ”overspiser” senere på dagen.

Fibre og din fordøjelse

Fibre hjælper bl.a. på din fordøjelse og din mæthedsfornemmelse. Fibre findes især i grøntsager, frugt – også tørret, groft brød, fuldkornspasta, havregryn, kartofler, bælgfrugter, mandler m.m.

Man skelner mellem vandopløselige og ikke-vandopløselige fibre. Begge typer fibre er kolesterolsænkende, men derudover har de forskellig virkning, og vi har brug for begge typer.

De ikke-vandopløselige fibre stimulerer fordøjelsen, så afføringen kommer hurtigere igennem systemet. Samtidig binder fibrene diverse giftstoffer som farve- og tilsætningsstoffer. Det vil sige, at fibrene tager giftstoffer med ud af kroppen via afføringen. Du finder især denne slags fibre i hvede og grøntsager.

De vandopløselige fibre gør, at maden bliver i længere tid i mavesækken. Dette bevirker, at du holder dig mæt det længere, og at dit blodsukker bliver mere stabilt, da glukosen går det langsommere i blodet. Du finder især denne slags fibre i frugt, bælgfrugter, havre og byg. Derfor er disse fibertyper også at anbefale i forhold til et reguleret blodsukker og GI.

Læs også ugens kostplan fra Lene Hansson: 

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her