Preben Bislev, der i dag er 62 år, husker tydeligt branden på Scandinvian Star tilbage i 1990, hvor 159 mennesker mistede livet. Han mistede selv seks af sine nærmeste venner i flammehavet ombord på færgen.

»Jeg tænker ikke længere på det hver dag mere, som jeg gjorde de første mange år efter. Men når der kommer nye informationer frem, som der er gjort nu, så kan man ikke lade være med at spole tiden tilbage. Jeg håber, at dem, der gjorde det, får deres fortjente straf,« siger Preben Bislev, der dengang var 36 år gammel.

Mindst to brande opstod på Scandinavian Star i 1990. Der var sandsynligvis tale om påsatte brande, men det er aldrig blevet opklaret, hvem der stod bag. Søndag kom den pensionerede skibsinspektør i Søfartsstyrelsen Flemming Thue Jensen så frem med afgørende viden: At det var besætningsmedlemmer, der stod bag mordbranden.

SCANDINAVIAN STAR

SWEDEN-FERRY-ACCIDEENT

Preben Bislev var en af de heldige, der kom i en redningsbåd, da branden startede. Det er særligt det tidspunkt, der står stærkest indprentet i den nu 62-årige mands hukommelse:

»Vi kunne ikke starte motoren i redningsbåden, og der var kun to årer i båden. Det var hårdt at ro en båd med 50 mennesker i,« husker han.

Tilbage i 1990 blev han interviewet af BT. Dengang var han også berørt:

»Det er ikke let at komme over, specielt ikke fordi, der ikke var noget, der var i orden på den færge. Jeg havde fat i tre skumslukkere, men ingen af dem virkede,« sagde han.

Scandinavian Star-offer vil hive Danmark for europæisk ret

På spørgsmålet om, hvordan ulykken har påvirket hans liv, siger han til BT i dag:

»Tilbage i 2000, hvor jeg var syg af borrelia i ca. otte måneder, tænkte jeg igen meget på branden. Der havde jeg ikke så meget at lave, og i den slags situationer kommer det hele lidt frem igen. Jeg sætter nok også lidt mere pris på livet i dag og er blevet bedre til at lytte til andre mennesker. Det skal man huske at gøre,« siger han.

Katastrofen på Scandinavian Star

Han og de andre passagerer sejlede rundt i to timer i redningsbåden, inden de blev reddet af en coaster. Her sad de tæt sammen for at holde på varmen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.