Filmene 'Alle for en', 'Alle for to', 'Alle for tre' – og nu også 'Alle for fire' har én ting til fælles.

De begejstrer ikke anmelderne.

Sidste skud på stammen, 'Alle for fire', der netop har haft premiere, har indtil videre høstet en og to stjerner hos anmelderne og fået blandt andre denne kommentar med på vejen fra Jyllands-Postens anmelder:

»Hvis det her er folkelighed, så takker jeg pænt nej.«

Holdet bag 'Alle for fire'-filmen ved premieren onsdag i Imperial. Rasmus Heide er i orange skjorte. Foto Byrd/ Jens Nørgaard Larsen.
Holdet bag 'Alle for fire'-filmen ved premieren onsdag i Imperial. Rasmus Heide er i orange skjorte. Foto Byrd/ Jens Nørgaard Larsen.
Vis mere

Den slags kommentarer svider, indrømmede Mick Øgendahl, da B.T. fangede ham på premiereaftenen.

»Det vil være hyklerisk at sige, at man ikke bliver ked af det. For man går altid ind i det med et rent hjerte og arbejder benhårdt. Uanset om nogen synes, at det er en god eller en dårlig film, så har arbejdet været det samme.«

Komikeren, der denne gang både har skrevet manuskript og selv spiller en af filmens fire hovedroller, har rustet sig til reaktionerne:

»Jeg er sgu en meget stor realist og er klar på at være kulturel kanonføde. Vi bekender os 'big time' til at være folkekomedie, og det er ikke alle, det er fint nok til.«

Mick Øgendahl dukkede op på den røde løber med sin søn. Foto Byrd/ Jens Nørgaard Larsen.
Mick Øgendahl dukkede op på den røde løber med sin søn. Foto Byrd/ Jens Nørgaard Larsen.
Vis mere

Filmens instruktør, Rasmus Heide, der ud over 'Alle for'-filmene har stået bag film som 'Blå mænd', 'Julefrokosten' og 'Centervagt', er vant til at høste flere roser fra publikum end fra anmelderne.

Hans seneste film, 'Centervagt' fra 2021, fik et stort set enigt anmelderkorps til at give filmen en enkelt stjerne, nogle med en bemærkning om, at det faktisk var i overkanten.

De gentagne hug betyder dog ikke, at han har vænnet sig til at få kritik. Langtfra.

»Til trods for, at de her film er så dumme, skøre og naive, nogle kalder dem platte – jeg kalder det selv slapstick, altså overdrevet komik – så er det, hvor skørt det end kan lyde, meget personligt,« siger han.

Der ligger 'en vanvittig arbejdsindsats' bag hver film, siger han.

»Jeg knokler, så jeg er ved at brække nakken, og det trækker hårde veksler på familien og privatlivet. Jeg sætter alt på standby i det meste af to år, når jeg skal have sådan en film på benene. Så selvfølgelig bliver jeg enormt ked af det, når den så ikke bliver modtaget, som det var tænkt.«

Hans ambition, som han selv betegner som »vanvittig«, er at lave »store, brede film, som gør alle glade og ingen kede af det«.

»Vel vidende, at det selvfølgelig ikke kan lade sig gøre, forsøger jeg alligevel igen og igen. Men vi gifter os jo også, selv om vi statistisk set ved, at det går skævt for halvdelen af os,« siger han.

Anders W. Berthelsen havde taget sin kone og datter med i biografen. Foto: Byrd/ Jens Nørgaard Larsen.
Anders W. Berthelsen havde taget sin kone og datter med i biografen. Foto: Byrd/ Jens Nørgaard Larsen.
Vis mere

Skuespiller Anders W. Berthelsen er for første gang med i en 'Alle for'-film. Han har overtaget rollen som Timo fra Rasmus Bjerg og har ét godt råd til sine kollegaer: Lad være med at læse anmeldelserne.

»Jeg læser aldrig anmeldelser. Heller ikke den her gang.«

Det er en beslutning, han tog for mange år siden, fordi anmeldelserne »påvirkede mit humør for meget«.

Mick Øgendahl forbereder sig på en anden måde.

»Jeg tager jernskjorten på, så tager vi den derfra, og jeg sparker tilbage. Jeg er ikke for fin til at jorde anmeldere baglæns,« siger han om den magt, han har som standupkomiker.

Senest leverede han på årets Smukfest en gedigen afklapsning af Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo.

»Han har lavet en artikel i Ekstra Bladet med fem ting, man IKKE skal se på Smukfestival. Det er kraftedeme et mærkeligt råd at få fra en mand, der kun går til koncerter, hvor han ikke gider være,« citerede Se og Hør Øgendahl for at sige fra Bøgescenen.