Politidirektør erkender voldsomt pres i dansk politi: 10 pct. af styrken bruges på nye opgaver

Det må ikke gå ud over voldsofre, at grænsekontrol og terrorbevogtning lige nu dræner det danske politi.

Sådan lyder opfordringen nu fra Rigspolitiets topledelse, efter at BT i går kunne fortælle, at voldssager flere steder i landet må vige for politiets indsats ved den danske grænse og bevogtning af terrormål.

»Voldssager er noget af det, vi prioriterer højt, og derfor bør de sager ligge øverst i bunken. Så er der andet, der kan tåle at ligge lidt længere,« siger Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet.

BT kunne i tirsdagsavisen fortælle, at grænsekontrol og terrorbevogtning presser politiet i bund i en grad, at det er nødt til at svigte borgerne.

F.eks. siger formand for Nordsjællands Politiforening Tom Steffensen:

»Vi er nødt til at prioritere opgaver. Vi har nu en meget længere responstid på voldssager. Det vil sige, at vi har voldssager, der må blive liggende til fordel for bevogtning af grænser og jødiske institutioner, og det frustrerer os og krænker vores retsfølelse.«

Stigende kriminalitet

Oven i de nye opgaver er politiet også udfordret af stigende kriminalitet. På landsplan er der sket en stigning inden for vold på 27 pct. i første kvartal 2016 i forhold til første kvartal 2015. Tilsvarende er der sket en stigning på 13 pct. for indbrud og 12 pct. for røverier.

Hos Rigspolitiet erkender politidirektør Svend Larsen, at dansk politi er presset, fordi dansk politi har fået nye opgaver med asylpresset og terrortrusler.

»Det presser hele organisationen. Det er mere end 10 pct. af vores medarbejdere, der bruges på opgaver, som vi ikke havde i 2014. Det fører til de udfordringer, som I har beskrevet. For når folk er ved grænsen, kan de ikke lave de opgaver, de har derhjemme,« siger Svend Larsen.

Du siger, at vold skal prioriteres. Er det bedre at udskyde f.eks. indbrud?

»Det er noget, man må se på i hver politikreds. Men voldssager er alvorlig kriminalitet, som går ud af over borgerne på en helt særlig måde. Og det er noget, som vi skal prioritere højt, selv om vi er presset på ressourcer,« siger politidirektøren.

I et debatindlæg i dagens BT skriver justitsminister Søren Pind (V), at regeringen overtog et dansk politi, hvor der var skåret helt ind til benet. Han fremhæver dog, at regeringen har gjort det maksimale for at håndtere de udfordringer politiet står over for. Bl.a. har man afsat næsten 2 milliarder kroner ekstra i perioden 2016-2019.

Hos Dansk Folkeparti klandrer man dog generelt politikerne for at være for sent ude.

»Der er blevet sovet i timen. Det er hævet over for enhver tvivl. Pia Kjærsgaard advarede for godt ti år siden om, at hvis der ikke blev uddannet flere betjente, så ville vi ende i denne her situation. Hun fik desværre ret, og jeg kan kun ærgre mig over, at der ikke var nogen, der lyttede før. Nu må vi sørge for at få uddannet nogle flere betjente hurtigst muligt,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Han henviser til Dansk Folkepartis ønske om at udvide politistyrken med 2.000 betjente over de næste 10 år.