Vladimir Valiant og Leonardo.
Vladimir Valiant og Leonardo.

Torsdag aften sendte TV 2 den omstridte dokumentar 'Bortført af mor', hvor man blandt andet følger Vladimir Valiants' kamp for at blive genforenet med sine to børn, som er blevet bortført af deres danske mor, Angelina Mathiesen.

Og mens Vladimir Valiants i dokumentaren har valgt at stå frem med sin version af et årelangt konfliktfyldt forløb, valgte Angelina Mathiesen imidlertid at takke nej til at medvirke, fordi hendes bonusfar, Flemming Bock, vurderede, at programmets fokus på forhånd var bestemt.

»Angelina deltog ikke i dokumentaren, fordi jeg vurderede, at TV2 på forhånd havde lagt sig fast på programmets vinkel. Det skulle handle om den onde mor og to uskyldige fædre og slet ikke om børnenes situation, eller hvad der gik forud,« oplyser Flemming Bock i en pressemeddelelse.

Han anfægter samtidig, at dokumentaren er i stand til at kunne fremstille den komplekse sag nuanceret og objektivt i et enkelt program.

»Angelina risikerede, at hendes udtalelser ville blive klippet sammen til noget, der passede ind i en fastlåst dramaturgi, der for længst var besluttet. Det skulle handle om en flugt og jagt, som skulle krydres med musik, speak og dramatiske billeder. Der er naturligvis en grund til, at hun flygtede med børnene, men det vil aldrig kunne fremstilles i en enkelt dokumentarudsendelse. Der er tale om et sagsforløb over seks år og en skøjten rundt i et dansk system, som mange voldsramte kvinder og børn lider under.«

Redaktør på 'Bortført af mor', Troels Jørgensen, understreger, at man »selvfølgelig« ikke havde lagt sig fast på nogen bestemt vinkel på forhånd.

»Vi går ind i sagen i 2016, og vi aner ikke, hvor vi ender. Og når det er sagt, så er der ikke noget, vi hellere ville end at have haft hende med i programmet. Vi forsøgte gentagne gange at få hende til medvirke i dokumentaren,« siger han og tilføjer:

»Der er ikke nogen tvivl om, at sagen er kompleks, og det ville have styrket dokumentaren, hvis hun havde stillet op og udtalt sig om den anden side af sagen. Men når det er sagt, så lægger vi os op af de hovedpunkter, som myndighederne kommer med.«

'Væsentlige oplysninger udeladt'

I pressemeddelelsen hævder Flemming Bock, at han vil blive sagsøgt for injurier, hvis han gav en uddybende forklaring på, hvorfor Angelina Mathiesen i sin tid flygtede til Brasilien.

»Jeg forstår godt, hvis seerne sidder tilbage og undrer sig over, hvorfor Angelina flygtede. Jeg ville gerne forklare det nærmere, men det må jeg ikke, for så kan jeg blive sagsøgt for injurier,« skriver han og tilføjer, TV 2-dokumentaren desuden skulle have udeladt en række væsentlige oplysninger, der ligeledes skulle være vigtige for sagen.

Her fremhæver han blandt andet, at Vladimir Valiants skulle have afvist at vedkende sig faderskabet til Leonardo, før en dna-test slog fast, at han var faderen.

Til det svarer Troels Jørgensen, at man er bevidst om, at der er mange detaljer i sagen, men at man har taget de oplysninger med, man mener, har være afgørende for sagens udvikling.

»Men vi har aldrig hørt, at han ikke ville vedkende sig faderskabet. Tværtimod kan vi se i papirerne, at han beder om samvær i forbindelse med graviditeten. Men det er rigtig nok, at han beder om en dna-test, ligesom Angelina Mathiesen desuden også gør,« slutter han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.