Et nyt fjeldskred kan være på vej til det samme område, som i weekenden blev ramt af et jordskælv, der målte fire på richterskalaen, og efterfølgende en flodbølge på Grønland, der højst sandsynligt har kostet tre voksne og et barn livet.

Katastrofen i Nuugaatsiaq-bygden i Uummannaq-området på Grønland er ikke overstået endnu. De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus, melder nu om en »væsentlig risiko« for et nyt skred.

»Baseret på det vi kan se, af de billeder vi har modtaget, er der et område cirka 1.000 meter vest for det fjeldskred, der allerede er sket, hvor der er en væsentlig risiko for et nyt skred,« fortæller statsgeolog Stefan Bernstein, der er leder af Afdeling for Petrologi og Malmgeologi på Geus, og fortsætter:

»Det nye skred vil formentlig kunne blive af samme størrelsesordnen.«

Og et nyt skred kan ifølge geologen ske når som helst.

»Det kan ske, mens vi sidder og taler sammen, det kan være om et år eller om 20 år. Det er svært at sige noget præcist,« siger Stefan Bernstein.

Et jordskælv udløste i weekenden en flodbølge omkring Nuugaatsiaq-bygden på Grønland. 11 huse skyllede i fjorden, og de store vandmængder forsagede enorme ødelæggelser i bygden, der tæller omkring 100 indbyggere.

Politiet meldte fire personer savnet, og på grund af is og fare for nye skred kunne redningsmandskab ikke lede efter dem. Tirsdag meddelte de, at de efterlyste formedes omkommet efter katastrofen. Tre voksne og et barn. Eftersøgningen vil dog fortsætte, når forholdene igen tillader det, skrev senioranklager Liselotte Bøhm i en pressemeddelelse tirsdag.

»Det er formentlig et område på 100 meter i bredden i lidt over 1.000 meters højde, hvor der er sket et skred på fjeldvæggen,« forklarer Stefan Bernstein.

Området, hvor katastrofen indtraf, er et område med meget store temperatursvingninger. Og det kan ifølge ham være en grund til, at skredet skete.

»Der sker en naturlig nedbrydningsproces af bjerget, fordi vand siver ind i sprækkerne, hvorefter det fryser og dermed udvider sig. Så tør det op og løber længere ind i bjerget, fryser og udvider sig igen. Så der er sandsynligvis nogle svaghedspunkter i bjerget,« forklarer han, men siger dog, at det er svært at pege på den præcise årsag.

Myndighederne har meldt om i alt om ni tilskadekomne, hvoraf to blev hårdt ramt.