Opdateret: DSB oplyser fredag eftermiddag, at systemerne er blevet gået grundigt igennem. Fejlen er identificeret og bliver rettet tirsdag den 15. august. Det er under 400 rejsende, der er berørt af fejlen.

DSB undersøger i øjeblikket muligheden for, at tilbagebetalingen kan ske automatisk for de kunder, der har betalt med kreditkort.

 

 

Det er en overtrædelse af markedsføringsloven, at DSB i flere uger har set passivt til, mens billetautomater trak dobbeltbeløb fra kunder, der rejste med det statsejede togselskab.

Det vurderer Forbrugerrådet over for BT.

Siden begyndelsen af juli har DSB efter en kundehenvendelse været vidende om, at en billetautomat ved en fejl har trukket dobbelt så mange penge fra kundernes betalingskort, som den skulle. Problemet har vist sig at gælde ved flere stationer i det nordlige København, og først nu arbejder DSB på at forhindre, at flere kunder kommer til at betale for meget.

Det møder stærk kritik fra Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk, der kalder DSBs passivitet et muligt brud på loven.

»Det er vores vurdering, at der er tale om en overtrædelse af markedsføringsloven, når en fejl betyder, at kunderne betaler en forkert pris, og at DSB ikke straks retter fejlen, da de bliver bekendt med den,« siger projektchef Asta Ostrowski.

Hun skælder ud på togselskabet for ikke at advare kunder om, at de har risikeret at blive trukket dobbelt.

»Jeg synes, det er grotesk, at DSB ikke informerer passagererne om problemet uanset, om det er en enkelt automat, eller om det er en systemfejl. Jeg kan ikke forstå, at de i det mindste ikke bare har sat en seddel op på automaten med det samme, mens sagen blev undersøgt,« siger hun og fortsætter:

»Problemet er, at der kan være nogle, der har betalt dobbelt uden at være klar over det. Under alle omstændigheder lægger DSB besværet over på passagererne, der selv skal finde ud af, om de er blevet trukket dobbelt, og derefter skal passagererne selv finde ud af at få pengene refunderet,« siger hun.

Pendlerrepræsentant, Lisa Sonesson er heller ikke tilfreds med, at DSB ikke har informeret kunderne om, at de muligvis har betalt for meget.

»Det kan man ikke være bekendt. Det er ikke kundeservice. Jeg synes, DSB her udstråler en holdning af, at de er ligeglade med passagererne,« siger hun.

DSB oplyser til BT, at togselskabet torsdag morgen er nået til en foreløbig konklusion over problemets omfang.

»Problemet, at nogle har betalt for meget for deres billet, gælder enkeltbilletter til korte rejser i området Lyngby, Holte og Gentofte samt Nærum-banen, på enkelte korte rejserelationer. Rejser på Rejsekort, pendlerkort og mobilbilletter er ikke berørt,« siger underdirektør Aske Wieth-Knudsen.

Præcis hvor mange dobbelte transaktioner, der er sket, er endnu uvist.

DSB-direktøren oplyser, at den første kundehenvendelse om problemet kom 7. juli. Først da anden henvendelse kom omkring to uger senere, begyndte DSB at undersøge sagen. Men de rejsende blev fortsat ikke informeret om risikoen for dobbelt betaling.

»Vi var vidende om, at to kunder havde haft fejl, men derfra og så til at realisere, at det var en systemfejl, tager noget tid,« siger han og forklarer, hvorfor DSB ikke blot satte et skilt på billetautomaterne med en advarsel til kunderne, mens sagen blev undersøgt, sådan som Passagerpulsen efterlyser.

»Jeg er helt enig i, at vi selvfølgelig skal informere om det, når der sker en fejl, men vi kan først sætte et skilt på, når vi kender problemets omfang,« lyder svaret fra Aske Wieth-Knudsen.

Kunder, der opdager, at de har betalt for meget, kan henvende sig til DSBs kundeservice.