BT tog torsdag til Mjølnerparken for at høre, hvad beboerne synes om Dansk Folkepartis forslag om, at unge under 18 skal være hjemme senest kl. 20.00 om aftenen.

Ghettoområder skal være et bedre sted at bo. Det mener Dansk Folkeparti, der torsdag i BT fremsatte syv forslag til forbedring af områderne. Bl.a. skal unge under 18 skal være hjemme senest kl. 20 om aftenen, så der er bedre styr på dem. Men forslaget får en blandet modtagelse, da BT besøger en af de mest berygtede ghettoer i København - Mjølnerparken. Et område, hvor 82,6 pct. har en ikke-vestlig baggrund, og 43,9 pct. er ledige.

58-årige Damarul Hasnain Kazmi sidder på en bænk midt i gården i Mjølnerparken og ryger en smøg. Han bor alene med sin far i en lille lejlighed, hvor hans storesøster hver dag kommer og laver mad. Han kender området og beboerne godt. Men han synes, der er for meget ballade.

»Jeg synes, det ville være en god ide, hvis de unge var hjemme kl. 20.00. Her er alt for meget uro, og politiet er her hele tiden. Hvis det skal gå dem godt senere hen, er det vigtigt, at de ikke er for meget ude. Det er forældrenes ansvar at sørge for, at de bliver hjemme, og hvis ikke de kan, så deres søskende,« siger Damarul Hasnain Kazmi.

Det er dog ikke alle, der er lige enige med den 58-årige pensionist. Flere unge, som BT møder, ville være kede af at miste deres ret til at bevæge sig frit rundt i området om aftenen.

»Det ville være som et fængsel. Jeg tror, man ville kede sig. Det er jo de lidt ældre, der laver balladen, så jeg er ikke sikker på, at det ville hjælpe. Men jeg ville da respektere det, hvis mine forældre sagde, at jeg skulle blive hjemme,« siger en 17-årig dreng, der ønsker at være anonym.

En anden, 18-årig dreng, der ligeledes ikke ønsker sit navn og billede i avisen, siger:

»Det er jo latterligt. Man ville gå glip af sin ungdom. Hvad ville politikernes egne børn sige til, hvis de skulle blive indendøre? Det synes jeg, de skulle starte med at spørge dem om,« siger han.

Mjølnerparken i København N er et sted, hvor politiet ofte er til stede pga. kriminelle unge.
Mjølnerparken i København N er et sted, hvor politiet ofte er til stede pga. kriminelle unge. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

En 15-årig pige, der bærer tørklæde, er ikke nær så skeptisk som de jævnaldrende drenge.

»Det er ikke nogen helt dårlig ide, her er meget ballade i området, selvom jeg synes godt nok, at kl. 20.00 er meget tidligt at skulle være hjemme. Jeg er tit til fitness eller hænger ud sammen med mine venner, så det kunne godt blive lidt svært. Så jeg er nok 10 pct. enig med politikerne,« griner hun.

Dansk Folkeparti foreslår, at forslaget kan håndhæves ved at give et forældrepålæg, der medfører, at forældrene bliver trukket i børnetilskud eller børne- og ungeydelsen, hvis ikke de sørger for, at deres børn er hjemme, inden klokken slår 20.

Ifølge ekspert i socialret, Hanne Hartoft, der er tilknyttet som adjunkt på Samfundsvidenskabelige fakultet på Aalborg Universitet, er forslaget ‘afsindigt indgribende’:

»Hvis Dansk Folkepartis forslag betyder, at der skal gives et forældrepålæg til alle i et bestemt boligområde, adskiller det sig meget væsentligt fra de nuværende regler, fordi det så vil gælde generelt for en stor gruppe inden for en vis alder, der ikke må være ude efter et bestemt tidspunkt. Hvis der ikke skal være en forudgående vurdering af den enkelte unge, så er det afsindigt indgribende, og efter min vurdering i strid med helt grundlæggende principper om den personlige frihed,« siger hun og vurderer, at forslaget er urealistisk at gennemføre:

»Det er en helt anden tænkning, hvis man skærer alle over en kam. Politikere ville skulle etablere et helt nyt lovgrundlag, og jeg mener ikke at det kan lade sig gøre,« siger hun.

Tilbage i Mjølnerparken kan Damarul Hasnain Kazmi kigge rundt på et område, som han ikke altid føler sig tryg i, selvom han kender mange i området og har boet her i 23 år.

»Jeg er sommetider selv bange for at gå ud om aftenen. Så jeg holder mig som regel indenfor på det tidspunkt,« siger han.