End ikke kineserne kan fremstille et heksehyl så billigt. Det er ren forretningstrategi, når butikkerne sælger 50 heksehyl for en slik, siger eksperter.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>For mange danske familier kan nytåret ende med at blive en dyr fornøjelse. Den sædvanlige kamp mellem naboerne om det største, flotteste og dyreste fyrværkerishow kan ende med at presse fyrværkeribudgettet i vejret.

Èn type fyrværkeri er dog umuligt at købe sig fattig i. Discountkæden T.Hansen har i dag en pakke med 50 heksehyl for fem øre. Det er 0,001 kroner stykket. Mens konkurrente Harald Nyborg sælger 100 stk. for 3 kroner.

LÆS OGSÅ:


- Heksehyl er en slagvarer, der skal lokke dig til at købe mere. Her sælger man varen meget billigere end man køber den, siger Tivolis fyværkerimester Gunnar B. Knudsen, som ikke har meget til overs for de små krudtpinde.

Samme svar giver direktør for brancheforeningen Karsten Nielsen, som gætter på, at indkøbsprisen er noget nær 5-6 kroner for 100 stk. Det er 50 gange mere end salgsprisen.

- Det er det samme, som når supermarkedet har tilbud på sødmælk eller øl. De sælger det under indkøbspris i håbet om, at kunden køber noget mere med hjem, siger Karsten Nielsen.

Store omkostninger

Generelt er fyrværkeri ikke længere den guldgrube den har været for importørerne i Danmark, fortæller Karsten Nielsen.

- Efter ulykken i Seest er omkostningerne til distrubition blevet større. Det er blevet dyrt at få ud i butikkerne, siger Karsten Nielsen, som mener, at priserne derfor hovedsageligt er fastsat i forhold til produktionsomkostningerne med undtagelse af heksehyl, hundepropper og knaldperler, som alle sælges for en slik.

Ikke uventet har også finankrisen sat sig spor i branchen.

- Fyrværkeri købes ind i US-dollars, og den er ikke ligefrem blevet mindre de seneste mange år, siger Karsten Nielsen.

I Tivoli køber man ikke fyværkeriet fra Asien. Det bliver købt rundt omkring i Europa. Hovedsageligt af traditionsmæssige årsager.

- Så er vi sikre på, at der er styr på kemikalieforbruget, og samtidigt gør vi meget ud af, at fyværkeriet fremstilles ud fra de oprindelige håndværksmæssige tradioner, siger Gunnar B. Knudsen, som de seneste par dage har fyret en hel masse krudt af på arbejdspladsen.