Fremover skal eksempelvis børnechecken ikke længere gives til landets rigeste familier. Det mener et flertal af de adspurgte danskere i en ny meningsmåling,

Det er ok, hvis de offentlige ydelser fremover i højere grad bliver målrettet familier og personer med lave indkomster. Det erklærer 60 procent af de adspurgte danskere sig enten helt eller delvist enige i i en ny Megafonmåling for Politiken og TV 2.

I dag har alle eksempelvis lige ret til SU, børnecheck eller hospitalshjælp, uanset deres økonomiske formåen. Men kun 31 procent af de adspurgte i underøgelsen vil fortsat lade velfærdsordningerne gælde for alle.

-Når en betragtelig del af befolkningen finder det i orden at målrette - og dermed totalt set skære i - velfærden, er det udtryk for krisebevidsthed i befolkningen. Det gør indtryk, at man hele tiden hører om det store statsunderskud, vurderer Jacob Torfing, der er professor på Institut for Samfund og Globalisering på RUC.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) hilser målingen velkommen:

- Det vidner om, at der i befolkningen er en parathed til at modernisere velfærdssamfundet, så vi giver en stærkere hånd i ryggen til dem, der har størst behov. Og så må dem, der kan klare sig selv, i højere grad gøre det, siger han til Politiken.

Morten Østergaard lægger op til, at der allerede i forbindelse med den kommende skattereform indtænkes reguleringer i velfærden baseret på borgernes formåen - men kun hvis der samtidig gives skattelettelser som en slags kompensation.

- Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at man indirekte bliver straffet for at gå på arbejde, fordi en masse ting pludselig falder bort, forklarer han

Megafon har spurgt til en række konkrete goder såsom gratis folkeskole, hospitaler, uddannelser og lægehjælp og SU. Disse punkter vil et stort flertal af danskerne helt frede. Anderledes forholder det sig med børnechecken, der gives til alle familier med børn under 18 år. Den er 60 procent af danskerne helt eller delvist enige i, bør være indkomstafhængig.

BNB