Nye EU-regler truer den danske kanelsnegl. Hver anden bager bruger for meget kanel, siger Fødevarestyrelsen.

Holder du af at sætte tænderne i en sprød og fedtet kanelsnegl, bliver du ikke glad for EU's nyeste påfund.

Kanelsneglen, som ofte er fast følgesvend til de lune rundstykker fra bageren, er nemlig fornemtlig truet af en ny EU-forordning, der skal regulere, hvor meget kanel, bagerne må hælde i den afholdte morgenkage.

Det skriver dr.dk.

Problemet er, at kanel indeholder stoffet kumarin, der kan være skadeligt for leveren, og derfor bør begrænses, mener EU. Bagere må således kun bruge 15 mg kumarin pr. kilo kanelsnegl, og det bliver svært for omkring halvdelen af de danske bagere, lyder det fra Fødevarestyrelsen, der har foretaget en stikprøvekontrol.

- Det har vist sig, at de fleste bagere kan overholde grænseværdierne, men der er også nogen, der ikke kan. Og det har vi fokus på, siger Birgit Bønsager, der er konsulent i Fødevarestyrelsen til dr.dk.

Finten er, at der er forskellige grænseværdier for, hvor meget kumarin, der må være i enten traditionelt og sæsonbetonet bagværk eller i almindeligt 'fint bagværk'. Og det er her, at den danske kanelsnegl kommer i fare.

Fødevarestyrelsen mener nemlig ikke, at en kanelsnegl er traditionelt dansk bagværk. Og derfor gælder der nu en lav grænseværdi for kumarin, der findes i kanelsneglene.

Denne afgørelse er de danske bagere selvsagt ikke glade for.

- Det drejer sig om, at vi kan beholde kanelsnegle og kanelstænger i Danmark. For hvem kan drømme om et morgenbord, uden der er et rundstykke, en spandauer og en snegl?, siger bagerformand Hardy Christensen til dr.dk.