Skrantende Coop er allerede sikret en kapitalindsprøjtning på mere end to milliarder kroner, efter at energiselskabet OK har købt sig ind i dagligvarekoncernen.

Men der kan være endnu flere penge på vej.

Ifølge detaljer i aftalen mellem de to selskaber, der blev offentliggjort i fredags, kan OK således vælge at skyde yderligere op mod 1,5 milliarder kroner ind i projektet.

Det kan ske, »hvis det senere bliver nødvendigt at accelerere udviklingen i Coop Danmark«, som det lyder.

Og det viser ifølge B.T.s chef for pengeredaktionen, Niels-Philip Kjeldsen, »et klart og tydeligt signal om, at nu er der altså helt andre boller på suppen i Coop«.

»Al spekulation om den økonomiske stabilitet i Coop skal helst gerne lukkes ned, og det gør man så ved at skyde et meget stort beløb ind nu og her og samtidig sende et signal om, at der er flere penge på vej, hvis det bliver nødvendigt,« siger han:

»Det her er et ret markant skifte for Coop. De kommer til at ligne Rema 1000 og Salling Group mere i forhold til den måde, man opererer på. Coop Amba og de lange beslutningsprocesser må vige pladsen for effektivitet nu.«

Han henviser ikke mindst til, at det er OK, der i fremtiden kommer til at sætte tempoet.

Godt nok ejer andelsforeningen bag Coop, Coop Amba, og OK nu hver halvdelen af dagligvarekoncernen – men OK sidder altså på to tredjedele af stemmerettighederne.

»Det betyder, at OK kan træffe beslutninger om eksempelvis kapitalforhøjelser og ændring af vedtægter,« som det lyder i aftalen.

Og energikoncernen kan i fremtiden endda ende med også formelt set at eje størstedelen af Coop.

Det kan ske, hvis OK vælger at gøre alvor om at investere yderligere op mod halvanden milliard kroner i redningsprojektet.

»Hvis ikke Coop Amba ønsker at gå med i sådant et yderligere kapitalindskud, vil Coop Ambas ejerandele blive tilsvarende udvandet,« står der således i aftalen.

Spørgsmålet er så, hvor mange milliarder, der skal til, for at redde koncernen bag kæderne SuperBrugsen, Kvickly og 365 discount. 

Er det ikke også udtryk for, at det ser sort ud økonomisk, når Coop allerede nu signalerer, at der kommer flere milliarder?

»Jo, Coop er hårdt ramt. Og det her signalerer også, at der er en forventning om, at det kommer til at tage noget tid og eventuelt også nogle store underskud de kommende år, før man er i mål,« siger B.T.s chef for pengeredaktionen, Niels-Philip Kjeldsen:

»Men helt generelt handler det her om at skabe ro og sikkerhed om en virksomhed, som har været super hårdt ramt.«

Mens Coop, som B.T. har afsløret, er på vej mod endnu et dundrende trecifret underskud, satte OK i øvrigt regnskabsrekord i det forgangne år med et overskud på 1,1 milliarder kroner. 

Coop Ambas landsråd skal 19. april godkende det nye samarbejde, for at det kan blive en realitet.