Fysiker jubler efter fund af Guds-partiklen.

Efter 40 lange år, hvor fysikere over hele verden har forsøgt at løse en af universets store gåder, er de i dag kommer et kæmpe skridt nærmere.

Forskere ved det europæiske partikelforskningscenter CERN har onsdag formiddag afsløret, at de har fundet en partikel, som menes at være den såkaldte Higgs-partikel.

- Higgs-partiklen er vigtig, fordi det er den sidste partikel der mangler før hele vores model for partikelfysik passer. Det er store sager for fysikere, da nye partikler ikke er set siden firserne, siger Christian Bierlich, der fysiker ved Niels Bohr Instituttet.

Higgs-partiklen - også kaldet Guds-partiklen - er en såkaldt elementarpartikel, der ikke kan deles i mindre dele. Den er blevet opkaldt efter den britiske fysiker Peter Higgs, som allerede for 45 år siden fremlagde en teori om, at partiklen måtte eksistere, og at den ville have en ret afgørende rolle for at forstå gåden om universet.

Peter Higgs er selv til stede i CERN i dag og modtog et stort bifald.

Higgs-partiklen fik efterfølgende tilnavnet 'Guds-partiklen,' da amerikaneren Leon Lederman skrev en bog, hvor han ville kalde partiklen, der har skabt mange frustrationer verden over, for 'The goddamned particle'. Det mente det amerikanske forlag dog var lidt for skrapt for de sarte amerikanere, og bogen fik i stedet titlen 'The God Particle'.

På pressemødet i dag afslørede CERN, at man havde fundet en partikel, som ligner Higgs-partiklen. Man har ledt efter partikler, der henfalder ligesom Higgs-partiklen gør, og resultaterne afslørede, at det lykkedes.

CERN-forskerne har fundet en partikel, der vejer 125 GeV (giga elektron volt), som er en meget høj vægt. Og det passer med de resultater, som tidligere eksperimenter har forudsagt om Higgs-partiklens vægt.

Jublen var da også høj i både CERN og på Niels Bohr Instituttet i København, hvor mange danske fysikere var samlet for at overvære den videnskabelig sensation.

- Det bliver muligvis den største opdagelse indenfor fysik, som vi kommer til at opleve, siger fysiker Ask Emil Løvschall Jensen, der er ved at skrive ph. d. om partikelfysik på Niels Bohr Instituttet.

BT livebloggede fra Niels Bohr Instituttet i København, hvor fysikere var samlet for at overvære Cerns pressekonference på storskærm.

Du kan genlæse den historiske liveblog herunder.