Siden Zimbabwe tog jorden fra hvide farmere, er landet gået glip af indtægter for 60 milliarder kroner.

Da Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, for 11 år siden beordrede hvide farmere til at fraflytte deres gårde og overlade dem til landets sorte, tog han en beslutning, der har kostet dyrt for det afrikanske land.

Landbrugsproduktionen er siden da faldet med 70 procent, hvilket svarer til, at landet har mistet indtægter for omkring 60 milliarder kroner.

Det viser en opgørelse foretaget af landbrugsorganisationen Commercial Farmers' Union (CFU), skriver britiske BBC.

Den kontroversielle beslutning om at tvinge de hvide farmere væk fra deres gårde blev gennemført i 2000, da Zimbabwe vedtog et nyt jordreformprogram.

Siden starten på Mugabes program er mindst 4000 ejendomme, som tidligere blev drevet af hvide landmænd, blevet konfiskeret med henblik på at give dem til sorte.

Ifølge Mugabe skete det for at rette op på uligheden efter kolonitiden.

Men mange af de nye jordejere - heraf en del personer, der er tæt på Mugabe - manglede både evner og midler til at drive gårdene.

- Hvis målet med jordreformen var at fordrive de hvide og erstatte dem med sorte, kan det betegnes som en succes, siger Deon Theron, der er leder af CFU.

- Men hvis målet var, at det skulle komme flertallet til gode og ikke kun en lille udvalgt skare, så har det været en fiasko, siger han ifølge BBC.

Tidligere producerede Zimbabwe tilstrækkeligt med mad til at brødføde hele landet og eksportere overskuddet.

Tirsdag vurderede FN, at 1,4 millioner mennesker i Zimbabwe har brug for fødevarehjælp, fordi høsten er slået fejl.

/ritzau/