Udenlandske Hells Angels-medlemmer holdes på ulovlig vis ude af USA, hævder rockergruppens amerikanske afdeling. Også danske HAere er blevet nægtet indrejse, siger Jørn »Jønke« Nielsen, gruppens danske talsmand.

USA: Den amerikanske gren af rockergruppen Hells Angels er klar til at hive den amerikanske stat i retten, fordi myndighederne i USA forhindrer ikke-amerikanske medlemmer af den berygtede motorcykelklub i at rejse ind i USA. Gruppen hævder, at det alene sker på baggrund af HA-medlemskabet og uden skelnen til, om formålet med rejsen er ulovlig eller ej.

Også danske Hells Angels-medlemmer har ifølge talsmanden Jørn »Jønke« Nielsen oplevet problemer med at opnå indrejsetilladelse til USA. Han vurderer, at omkring 10 af hans bekendte sidste sommer blev afvist, da de ville besøge Staterne.

- Jeg vil da nok sige, at en halv snes blev nægtet indrejse sidste sommer i 2011. Jeg tror, at de vurderer det på baggrund af oplysninger fra politiet, vi bliver registreret på en eller anden måde, og så behandler de os som en gruppe og ikke som individer. Det er det, et af klagepunkterne i sagen går på. At man pr. medlemskab bliver nægtet adgang til USA, siger Jønke til Berlingske Nyhedsbureau.

Amerikansk Hells Angels har rejst sagen ved en domstol i Washington, og gruppen klager blandt andet over, at den bliver udpeget som en »kendt kriminel organisation« af ministeriet Homeland Security, ligesom der ifølge Hells Angels sker brud på den amerikanske immigrationslov og på gruppens grundlovssikrede rettigheder.

Advokater for rockergruppens afdeling i Los Angeles beskriver gruppen som »løst forbundne motorcykelentusiaster«, hvis sociale fællesskab primært drejer sig om de tohjulede køretøjer. Hells Angels hævder, at organisationen som gruppe ikke har et kriminelt formål, men at enhver forbrydelse begået af et eller flere medlemmer må regnes som en individuel handling, der ikke er repræsentativ for klubben som helhed.

Også danske Jønke nægter, at det er kriminalitet, der binder ham og medlemmerne i den danske afdeling af motorcykelklubben sammen, og han glæder sig derfor over, at de amerikanske brødre tager sagen op.

- Jeg er glad for, at de gør det, jeg synes, at det er på tide. Jeg synes ikke, det har været en god retning for det, der kalder sig et demokrati at have så travlt med en lille gruppe som vores, siger han.

Spørgsmål: Så du forstår ikke, at man nægter jer indrejse, fordi der er en overrepræsentativitet af kriminelle i Hells Angels?

-Nej. Det er overgearet, og det er ikke alle HAere, der har pletter på straffeattesten. Vi er blevet dæmoniseret gennem 20 og 25 år, men fordi der er en HAer, der handler med narko, er det ikke ensbetydende med, at jeg gør det. Lige såvel som når jeg skriver bøger, så er det ikke ensbetydende med at mine brødre automatisk bliver forfattere, siger Jønke.

Hells Angels blev grundlagt i 1948 i det sydlige Californien og har i dag afdelinger i 35 lande. Udover Danmark og USA er det blandt andet Brasilien, Rusland, Sydafrika og Australien. Nogle medlemmer har domme for drab, narkotikahandel, afpresning og andre grove forbrydelser på straffeattesten.