Ugandas forfatningsdomstol annullerer den omstridte anti-homolov, som ellers blev underskrevet og gjort til lov i februar.

UGANDA: Den skrappe anti-homolov, som Ugandas parlament vedtog i december sidste år, er blevet dømt ulovlig. Det skriver BBC.

Landets forfatningsdomstol vurderer, at loven blev gennemført uden et tilstrækkeligt flertal. Derfor annullerer domstolen nu loven, som Ugandas præsident Museveni underskrev i februar.

Allerede inden den nye lov blev vedtaget, var det - ligesom i flere andre afrikanske lande - ulovligt at være homoseksuel i Uganda. Men med den nye lov kunne man blandt andet blive idømt fængsel på livstid for homoseksuelle aktiviteter, ligesom det blev ulovligt at »promovere« homoseksualitet.

I de første udkast til loven blev det også gjort kriminelt ikke at anmelde det, hvis man havde en mistanke om, at en bestemt person var homoseksuel, men den paragraf blev fjernet undervejs, skriver BBC.

Loven er blevet kraftigt kritiseret i store dele af verden, og flere lande, heriblandt Danmark, er stoppet med at sende udviklingsstøtte til den ugandiske stat.

»Det er klart, at vi er nødt til at reagere kraftigt på den lov, som er på vej til at blive underskrevet af Ugandas præsident. Derfor vil jeg omlægge 50 millioner af den bistand, vi giver til Uganda, så den ikke længere går gennem regeringen, men gennem civile organisationer, som arbejder for Ugandas fattige og for menneskerettigheder,« sagde handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Berlingske i februar.

Ifølge en rapport fra Amnesty er det ulovligt at være homoseksuel i 38 afrikanske lande. Det gælder blandt andet Ghana og Kenya, hvor man ikke aktivt håndhæver loven, og Uganda, Liberia og Nigeria, hvor man altså arbejder på at gøre lovgivningen på området endnu strammere.