Den seks-årige Etan Patz forsvandt på vej til sin skolebus i 1979. Sagen er en af de mest omtalte børnesager i USA og fik daværende præsident Ronald Reagan til at indføre en nationaldag for alle forsvundne børn

Seks-årige Etan Patz var en af de første personer, der fik sit billede trykt på de amerikanske mælkekartoner. Han forsvandt 25. maj 1979 på vej til skolebussen i New Yorks SoHo-kvarter - og nu 33 år senere er politiet tættere på en opklaring af sagen end nogensinde før.

Politiet i New York har i en udtalelse torsdag bekræftet, at de siden onsdag har tilbageholdt en mand, som selv hævder at have forbindelse til drengens forsvinden 25. maj 1979.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er den anholdte en Pedro Hernandez fra New Jersey, som efter sigende skulle have boet og arbejdet i NewYorks SoHo-kvarter, hvor Etan forsvandt.

Sagen om Patz er på mange måder blevet børneforsvindingssagen over dem alle og førte også til ændringer i den måde, som politiet efterforsker forsvindingssager. Efter at drengen forsvandt sporløst, deltog naboer sammen med politiet i en kæmpe eftersøgning i New York. Fotografier og plakater af den smilende dreng dukkede op overalt, blandt andet på mælkekartoner og på billboards på Times Square. I 1983 gjorde daværende præsident Ronald Reagan 25. maj til en årlig nationaldag for forsvundne børn.

Etans forældre, Stanley og Julia Patz, blev en slags talsmænd for mange andre forældre til forsvundne børn. De bor stadig på samme adresse som i 1979 og beholdt i mange år deres telefonnummer i tilfælde af, at deres dreng skulle ringe hjem.

I 2001 valgte de dog at få ham erklæret død. Det skete for at kunne anlægge civilt søgsmål mod den pædofili-dømte Jose Antonio Ramos, som kendte Etans tidligere barnepige. Jose Antonio Ramos var tidligere blevet afhørt i sagen, men politiet fandt ikke afgørende beviser mod ham. Sagen om Etan blev genåbnet for et år siden, da en ny offentlig anklager i New York tiltrådte.