Lisbet Fagerberg opdagede ved et tilfælde en kedelig udvikling i sit ellers fredelige villakvarter, da hun skrev et Facebook-opslag. 16 røverianmeldelser havde ramt politiets disk det seneste halve år, men uden at politiet slog alarm. Nu indkalder kvarterets beboere til borgermøde.

Klokken 21.00 en septemberaften kom Lisbet Fagerberg og hendes kone hjem til en stue fuld af teenagedrenge, der skulle holde festopvarmning. Men i stedet for at høre høj musik og skåle i øl sad de 12 drenge stille og chokerede og prøvede at fordøje en tilsyneladende svær oplevelse.

Ved omtrent 20-tiden var fem af de 16-17-årige gået ud på gaden for at ryge. Pludselig komme en gruppe maskerede mænd og trak den lille flok med ind på midten af en mørk sti over for huset. Her blev drengene berøvet mobiltelefoner og andre værdigenstande og truet med kniv. Bagefter løb gerningsmændene væk.

Dagen efter sendte Lisbet Fagerberg et Facebook-opslag ud i en fællesgruppe i grundejerforeningen. Her beskrev hun hændelsen, som hendes søns kammerater havde været ude for.

»Det var lidt en overvejelse at skrive det opslag, for vi ville jo ikke skabe utryghed. Og så vidt vi vidste, var det et enligt tilfælde,« fortæller Lisbet Fagerberg.

Men indenfor 24 timer havde to forældre reageret på opslaget og fortalt lignende historier, som deres unge drenge havde oplevet.

»Det var jeg jo nødt til at grave mere i, så jeg tog fat i grundejerforeningerne i området og dannede Forældregruppen Stop Røverierne.«

Flere lignende historier dukkede op, og til sidst havde Lisbet Fagerberg fået kendskab til syv anmeldelser, der alle omhandler røverier indenfor ca. 500 meter fra hendes bopæl.

»Da blev jeg forarget, for hvorfor havde politiet ikke sendt en advarsel ud?«

Efter at have kontaktet flere foreninger i området tog Lisbet Fagerberg også fat i politiet, som fortalte, at der i virkeligheden var tale om 16 røverier, som centrerer sig om den samme sti i det ellers pæne villakvarter i Valby. Det tal bekræfter vicepolitiinspektør Rasmus Agerskov Schultz fra Københavns Politi. De 16 røverier har fundet sted inden for det seneste halve år.

Hobbykniv mod halsen

En af de forældre, der reagerede på Lisbet Fagerbergs Facebook-opslag, var Rudy Byrgesen, hvis søn en nat i begyndelsen af august var på vej hjem fra nogle venner. Den 17-årige dreng talte i telefon med sin storebror og var kun få meter fra familiens bolig, da han så tre mænd komme hen mod ham.

Forældregruppen Stop Røverierne, hvor bl.a. Rudy Byrgesen er medlem, har sammen med en række lokale boligforeninger indkaldt til borgermøde 26. november. Her vil en række repræsentanter fra Københavns Kommune samt politiet deltage.
Forældregruppen Stop Røverierne, hvor bl.a. Rudy Byrgesen er medlem, har sammen med en række lokale boligforeninger indkaldt til borgermøde 26. november. Her vil en række repræsentanter fra Københavns Kommune samt politiet deltage. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

To af dem cyklede op på siden af ham og afskar ham vejen. De lagde en hobbykniv mod hans hals og førte ham ned på den samme sti, som de fem drenge ender på lidt over en måned senere.

Hele forløbet endte med, at de tre mænd slog og sparkede drengen, så han måtte lægge sig ned, efter at de havde rodet hans rygsæk igennem for værdigenstande. Først da en cyklist tilfældigt kom ned ad stien, flygtede røverne.

Ligesom Lisbet Fagerberg mener Rudy Byrgesen ikke, at politiets indsats med at informere borgerne i området har været tilfredsstillende.

»Hvis du indenfor et halvt år har mange ulykker i det samme vejkryds, ville man jo gøre noget. Her har vi så 16 røverier, og vi er ikke blevet advaret,« siger Rudy Byrgesen.

Desuden har familien fået ukorrekt information fra politiet, da den fik at vide, at Rudy Byrgesens søn sag var blevet henlagt. Det er dog ikke tilfældet, oplyser Rasmus Agerskov Schultz fra Københavns Politi, da Berlingske spørger til sagen.

Fortvivlelsen over manglende information fra politiet har nu fået beboerne i kvarteret i Valby til at indkalde til borgermøde. Det finder sted 26 november, og der vil være repræsentanter fra både Københavns Kommune og Københavns Politi til stede.

Til Berlingske siger vicepolitiinspektøren, at det er beklageligt, at der ikke er blevet sendt en advarsel ud:

»Det burde vi nok have gjort noget tidligere,« siger Rasmus Agerskov Schultz.

Han understreger desuden, at den miskommunikation, der er sket i Rudy Byrgesens søns sag ikke er normal praksis. Når en sag henlægges, vil der altid blive sendt en slutskrivelse til forurettede, siger han.

Rudy Byrgesen går her på stien i villaområdet i Valby, hvor bl.a. hans søn er blevet overfaldet.
Rudy Byrgesen går her på stien i villaområdet i Valby, hvor bl.a. hans søn er blevet overfaldet. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Efter overfaldet kommer skammen

Mange af de forurettede synes, at det er svært at tale om det overfald, de har været udsat for. Der er stor skam forbundet med det, fortæller Rudy Byrgesen, hvis egen søn har fået psykologhjælp oven på oplevelsen.

Derfor mener både Lisbet Fagerberg og Rudy Byrgesen, at det er ekstra vigtigt, at politiet signalerer, at de tager sagen alvorligt.

»Det har jo undret os, at vi ikke er blevet advaret, så det, at vi indkalder til borgermøde og kontakter politiet, er også et signal til ofrene om, at vi ikke tager let på det,« siger Lisbet Fagerberg.

Rasmus Agerskov Schultz anerkender, at det er et problem, hvis borgerne ikke føler sig hørt.

Han har forståelse for, at de unge har brug for at lægge afstand til den grumme oplevelse, men understreger, at en måde at komme videre på er ved at inddrage politiet, så man fremadrettet kan få tryghedsfølelsen tilbage.

Selv om det seneste røveri fandt sted for blot to måneder siden, mener vicepolitiinspekør ved Københavns Politi, at bølgen af røverier er stoppet, efter at man anholdt tre personer i september – en af de tre er varetægtsfængslet.