I et usædvanligt hårdt angreb på den tidligere regeringspartner beskylder værdiordfører Zenia Stampe (R) Socialdemokraterne for at beskytte de rige og privilegerede og overlade de fattige til at hjælpe hinanden. Og ikke nok med det. Det gamle arbejderparti svigter tidligere statsminister Anker Jørgensens arv ved at hævde, at Danmark ikke har råd til at modtage flere flygtninge, mener Zenia Stampe.

»Det er hamrende usolidarisk. Det er en rigmandsprotektionisme, som jeg har så svært ved at forstå kan udspringe af en i grunden international solidarisk bevægelse,« siger Zenia Stampe i et interview i dagens Politiko.

Vi vil ikke ofre velfærdsstaten

Det er den socialdemokratiske begrundelse for at stramme udlændingereglerne og bremse op for flere flygtninge, der har forårsaget de hårde udtalelser.

I et debatindlæg i Politiken skrev den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, sidste år, at partiet ikke vil »ofre velfærdssamfundet i humanismens navn«, og at partiet vil gøre alt, hvad det kan for at bremse antallet af ikke-vestlige flygtninge til Danmark. Velfærdssamfundet er ikke gearet til en stor indvandring af flygtninge, fordi de er så svære at integrere, mener Socialdemokraterne.

Den holdning sammenligner Zenia Stampe med en fattig hjemløs, der falder om på Københavns Hovedbanegård, og som ingen vil hjælpe, fordi de er bange for at få det fine tøj tilsmudset.

»Det er usolidarisk, når de, der har mest, vil tørre ansvaret af på dem, der har mindst. Socialdemokratiet udspringer af mennesker, der levede på bunden, arbejdere. Og nu er det et parti, der åbenbart går ind for, at de rige skal have lov til at beskytte sig mod de fattige, fordi de trækker dem ned,« siger Zenia Stampe.

Den radikale værdiordfører hylder samtidig nyligt afdøde Anker Jørgensen for hans udsyn og internationale solidaritet. En kritik, der er forsøgt placeret direkte i den socialdemokratiske sjæl.

»Anker var om nogen symbolet på den socialdemokratisme, som handlede om at gøre op med de rige og privilegeredes monopol på magt og dannelse. Men i dag handler det om at beskytte de monopoler, så de fattige ikke kommer og ødelægger den rigdom, vi har skabt. Det kan gøre mig trist,« siger Zenia Stampe. Hun erkender dog, at man principielt ikke bør blande sig i andre partiers ideologi. Anker Jørgensens arv vil Zenia Stampe imidlertid gerne føre videre i Det Radikale Venstre.

»Socialdemokraterne må jo selv om, hvor meget de har lyst til at bære den videre,« siger Zenia Stampe.

»Vi skal føre en balanceret politik«

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, afviser kritikken og peger på, at netop Anker Jørgensen var en af de første socialdemokrater, der sagde, at der er en grænse for, hvor mange flygtninge Danmark kan tage imod.

»Det er fint, at andre har holdninger til det at være socialdemokrat, men det, vi mener, er, at vi skal føre en balanceret politik – vi skal hjælpe, men vi har også et ansvar for det velfærdssamfund, vi har stået i spidsen for at udvikle. Og dér har de Radikale en noget anden holdning,« siger Dan Jørgensen. Han peger blandt andet på, at den radikale leder, Morten Østergaard, tidligere har fremhævet den svenske flygtningepolitik som et forbillede.

»Det synes svenskerne jo ikke engang selv længere. Vi har en unik velfærdsstat, som selvfølgelig er under pres, når vi ser så store mængder mennesker, der kommer til vores land. Både i forhold til vores sammenhængskraft, værdier og økonomi,« siger Dan Jørgensen.

Socialdemokraternes udlændingeordfører tilføjer, at konsekvensen af den radikale holdning, er, at Danmark skal tage imod langt flere flygtninge end i dag.

Zenia Stampe vil ikke tage stilling til hvor mange, men mener, at den nuværende regerings stramninger kun har begrænset antallet med nogle få tusinde.

Trods de krasse ord er hun ikke bekymret for, at S og R kan finde sammen igen efter et valg. Til det siger Dan Jørgensen:

»Hvis de Radikale mener, at der ikke er en sammenhæng mellem, om vi kan opretholde velfærdsstaten, og hvor mange flygtninge, der kommer hertil, så er vi i hvert fald på det område ganske udfordret. Det kan enhver se.«