Socialdemokratiets formand havde som justitsminister kendskab til millionskandale i Rigspolitiet.

København. Rigspolitiet erkendte i sidste måned, at den var helt gal med brugen af konsulenter i 2015 og 2016.

273 millioner kroner blev der brugt på eksterne konsulenter i Rigspolitiet, og en stor del af udbudsreglerne blev ikke overholdt i den forbindelse, viste en rapport, som Rigspolitiet selv har gennemført.

Ifølge BT viser et dokument, at Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, som justitsminister allerede i 2014 blev advaret om Rigspolitiets problemer med brugen af konsulenter.

Det drejer sig om et dokument, som blev sendt til Statsrevisorerne og Rigsrevisionen i november 2014 underskrevet af Mette Frederiksen, skriver BT.

Mette Frederiksen iværksatte en række initiativer for at sikre, at Rigspolitiet ville overholde reglerne.

Hun roste efterfølgende Rigspolitiet for at have taget affære, selv om det nu viser sig, at det altså ikke var tilfældet.

- Jeg konstaterer med tilfredshed, at Rigspolitiet i foråret (maj 2014, red.) har udarbejdet fælles retningslinjer for indkøb af konsulentydelser, skrev Mette Frederiksen.

Forsikringerne om, at der nu var styr på sagerne, fik Mette Frederiksen fra den absolutte top i Rigspolitiet.

- Det er ikke noget, jeg personligt har været inde over, men det har den daværende økonomidirektør Nikolaj Veje.

- Det var hans område. Men samtidig er det mit overordnede ansvar, når der sendes et brev fra os til Justitsministeren, siger rigspolitichef Jens Højbjerg til BT.

Rigspolitiet fortsatte med at lave ulovlige aftaler både under Mette Frederiksens ledelse og efterfølgeren Søren Pinds (V) ledelse.

Mette Frederiksen har ikke ønsket at udtale sig til BT, men har henvist til retsordfører Trine Bramsen.

- Som minister er man jo nødt til at kunne stole på sine øverste embedsfolk. Man kan ikke som minister gå og tjekke hver eneste konsulentaftale.

- Man bliver nødt til at antage, at ens højtstående embedsfolk har styr på det, når de lader ministeren forstå, at der er det. Det er Rigspolitiets ansvar, at det også er sådan i praksis, siger Bramsen.

/ritzau/