De forpligtende måltal er allerede væk, og nu skal kommunerne heller ikke længere udarbejde en udbudsstrategi, mener økonomi- og indenrigsministeren. Venstre forudser færre udbud og dermed færre gevinster.

Står det til regeringen, får kommunerne friere hænder, når det gælder udbud af for eksempel lønadministration, rengøring på skoler, drift af plejecentre og vedligeholdelse af veje og parker.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) fremsætter til efteråret et lovforslag, som fjerner kravet om, at kommunerne hvert fjerde år skal udarbejde, offentliggøre og følge op på en udbudsstrategi.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Det ændrer ikke på, at der er 1.002 gode, økonomiske grunde til at sende opgaver i udbud, men vi skal lade være med at diktere, hvordan det skal gøres med unødvendige proceskrav, siger Margrethe Vestager til avisen.

I forvejen har regeringen besluttet, at det skal være slut med konkrete mål for, hvor store dele af kommunernes opgaver, der skal udsættes for konkurrence fra private firmaer.

Men Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen, er ikke imponeret. Han forudser, at et mindre pres fra centralt hold vil betyde færre udbud, fordi nogle kommuner ikke er tilbøjelige til at gå denne vej.

- I den ideelle verden er det selvfølgelig fint at overlade det helt til kommunerne selv, men når regeringen letter foden så meget fra speederen, er jeg bange for, at vi ikke får kommunerne i den tunge ende med, siger han.

Jacob Jensen mener dermed, at kommunerne går glip af store gevinster. Men det afviser KL-formand, Erik Nielsen (S).

- Det er jo ikke reglerne i sig selv, der skaber udbud. Udbud anvendes, når det kan bidrage til at sikre den bedste og billigste opgaveløsning i den enkelte kommune, siger Erik Nielsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

BNB