Finnerne skal ikke stå alene i dagpenge-kampen mod EU, mener de Konservative, som opfordrer den danske regering til at bakke op om finnerne. En EU-professor forklarer, at dansk modstand kan give pote.

Det kan betale sig for Danmark at gøre modstand i det nye EU-slagsmål om dagpenge, som tegner sig i horisonten.

Sådan lyder vurderingen fra Marlene Wind, der er professor ved Københavns Universitet og leder ved Center for Europæisk Politik, efter at det er kommet frem, at der er optræk til endnu et sammenstød mellem EUs regler om arbejdskraftens fri bevægelighed og indretningen af det danske velfærdssystem.s

»Man kan lave både en mundtlig og skriftlig indsigelse ved EU-domstolen. Det kan man gøre i alle verserende sager mellem kommissionen og et konkret medlemsland,« forklarer hun.

Der er lagt op til en tvist mellem den danske regering og EU-Kommissionen i spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal have lov til at bevare det genoptjeningsprincip, som betyder, at borgere fra andre EU-lande skal have arbejdet 296 timer efter tre måneders ophold i Danmark, før de kan få udbetalt dagpenge her i landet.

EU-Kommissionen har allerede truet Finland, der også har et genoptjeningsprincip, med en tur for EU-Domstolen, og en talsmand for EUs socialkommissær, Laszlo Andor, varsler i søndagens Politiken, at turen også kommer til Danmark.

Sker det, vil det kunne betale sig for Danmark at bakke op om finnerne, forklarer Marlene Wind.

»Ethvert medlemsland kan komme med et indlæg, hvor det redegør for, hvordan det ser situation, og at man i det her tilfælde støtter Finland. Det er muligt for ethvert medlemsland at være aktiv på den måde, også selv om sagen ikke angår Danmark.«

EU-professoren understreger, at afgørelsen i den finske sag kan bliver afgørende for, hvordan Danmark skal indrette dagpengesystemet.

»Hvis domstolen giver den finske regering medhold, så kan vi i Danmark også beholde vores system, da vores systemer er så ens. Så det er bestemt ikke ligegyldigt, om der er ét eller fem lande, der kommer med indsigelser ved EU-Domstolen. Det er en meget vigtig del af hele den politiske proces i EU, og domstolen ønsker selv at få så mange synspunkter på den her sag som overhovedet muligt.«

Står det til de Konservative og Venstre bør den danske regering kaste sig hovedkulds ud i et forsvar for finnerne.

»Vi skal stå skulder ved skulder med finnerne og nærmest blande blod med dem, fordi de har en fuldstændig parallel sag,« siger skatteordfører og gruppeformand Brian Mikkelsen (K).

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) siger til Politiken, at hun er klar til at »kæmpe med næb og kløer« for at bevare det danske beskæftigelseskrav, og det glæder Brian Mikkelsen, som dog undrer sig over, at regeringen ikke viser samme modstand i sagen om EU-borgeres ret til danske børnepenge.

»Det viser, at vi har en skizofren regering,« siger han.

Ifølge Marlene Wind kan de to sager dog ikke sammenlignes én til én.

»I det her tilfælde med dagpengene er der en konkret sag ved EU-Domstolen mellem Finland og Kommissionen. Derfor kan man lave en indsigelse. I sagen med børnechecken kører der jo ikke en sag i et andet EU-land, som ligner den danske sag tilsvarende nok til, at det giver mening at tale om en indsigelse,« forklarer hun.