De borgerlige partier retter skarp kritik mod regeringen, som vil afskaffe optjeningspligten for EU-borgere, der arbejder i Danmark, så de kan få børnecheck fra dag ét.

En rumæner har ret til børnepenge så snart, han arbejder i Danmark. Det mener Europa-Kommissionen, og derfor har den danske regering ændret praksis så det såkaldte optjeningsprincip ikke længere gælder. Nu vil regeringen så også ændre loven, så den afsejler praksis, men blå blok anklager regeringen for at lægge dig fladt ned over for EU.

»Det vil virke undergravende for vores velfærdssamfund, hvis de bare kan komme til Danmark for at plukke jordbær og efter relativt kort tid få en børnepengecheck med hjem til et land, hvor børnepengene svarer til mere end en månedsløn for en voksen mand,« siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K) fra Det Konservative Folkeparti.

De Konservative mener, at regeringen bør tage sagen om børnepenge til EU-domstolen. Det nuværende optjeningsprincip blev indført af VK-regeringen i 2010, så udefrakommende arbejdstagere måtte vente to år, inden de fik retten til at få udbetalt børnepenge.

I Venstre mener man, at regeringen har givet op over for EU. Partiet synes, at regeringen sender et signal om, at den ikke ønsker at være med til at sikre det danske velfærdssamfund. Ellen Trane Nørby (V), der er partiets politiske ordfører, mener, at den daværende regering indførte optjeningsprincippet i tråd med EU-lovgivningen.

»Siden vi indførte princippet, er der sket en udvikling. Det ville være naturligt, hvis regeringen havde taget kontakt til Europa-Kommissionen og haft en dialog,« siger Ellen Trane Nørby.

Liberal Alliances Europaordfører, Mette Bock (LA), synes, som Brian Mikkelsen, at regeringen bør tage en konfrontation i EU-domstolen.

»Folk, som ønsker at komme til Danmark for at arbejde, skal være velkomne, men de skal være indstillet på i langt højere grad at forsørge sig selv. Liberal Alliance foreslår konkret, at udefra kommende skal tegne en sundhedsforsikring og ikke har ret til offentlige ydelser de første fem år, de befinder sig i landet. Det ser vi som et rimeligt optjeningsprincip. EU vil det anderledes, men vi bør stå på vores ret her i Danmark og gå hele vejen til en eventuel retssag i stedet for at give efter for EU, sådan som regeringen nu gør det. Med det høje, danske lønniveau vil det også uden adgang til velfærdsydelser være attraktivt at arbejde i Danmark,« siger hun.

Også Dansk Folkeparti er af den overbevisning, at regeringen bør kæmpe for optjeningsprincippet hos EU-domstolen.

»Det skal være sådan, at det er os i Danmark, der beslutter, hvem der skal have børnepengene. Og derfor skal vi køre sagen,« udtaler Pia Adelsteen (DF), EU-ordfører i Dansk Folkeparti.