Avis: Statsminister Helle Thorning-Schmidt tromlede Annette Vilhelmsen og Holger K. Nielsen og krævede, at de løb fra løftet om at øremærke en del af barselsorloven til fædrene.

Tirsdag og onsdag i denne uge besluttede den absolutte top i regeringen at droppe det prestigefyldte forslag om at reservere en del af barselsorloven til mændene.

Et løfte, der ellers står skrevet ind i det knapt to år gamle regeringsgrundlag.

Læs også:Mette Frederiksens mærkesag opgivet: Ingen forlænget barsel til farmand

Forleden kunne vælgerne se én af de varmeste fortalere for øremærket fædre-barsel, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, sidde i TV-Avisen og forklare, hvorfor det alligevel ikke var en god idé.

Noget tyder dog på, at der i dagene op til beslutningen udspillede sig lidt af et drama i regeringen om sagen.

Ekstra Bladet skriver i dag, at beslutningen skabte alvorlig splid i regeringen med S-toppen på den ene side og SF på den anden.  

Avisen har talt med flere anonyme kilder i både Socialdemokratiet og SF, som fortæller, hvordan regeringstoppen, med statsministeren i spidsen, trumfede sit forslag igennem.

- Helle sagde til os, at vi kunne glemme det. Det handlede bare om, om vi selv ville gå ud og sige, at vi var blevet klogere, og at det ikke ville blive til noget, eller om de skulle gøre det, udtaler en centralt placeret SF-kilde til avisen.

Læs også: Krig om barselsorlov i S-toppen

Et andet tegn på, at der var vild uenighed om at opgive øremærket barsel til fædre er en historie fra Jyllands-Posten.

Avisen beskriver, hvordan Holger K. Nielsens spindoktor gik til pressen med gamle citater, hvor ledende socialdemokrater taler varmt for at forbedre fædres mulighed for orlov.

Jyllands Posten modtog citaterne i en mail med et dokument fra skatteminister Holger K. Nielsens (SF) særlige rådgiver, Thomas Brahm.

Ifølge Jyllands-Posten henvises der i det tilsendte dokument til en artikel, hvor beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fastslår, at øremærket barsel vil blive gennemført, mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) står citeret for, at 'det handler om at give fædrene rettigheder, som de ikke har i dag'.

Sikkert er det, at dødsstødet til den øremærkede fædre-barsel har skabt mange desillusionerede. Flere af dem giver over for Ekstra Bladet udtryk for, at de føler, at de - igen - er blevet kørt over i regeringssamarbejdet.