»Det er en dybt bekymrende udvikling. Vi bliver stadig yngre, når vi får for eksempel blodpropper og andre livstruende sygdomme. Og det ser endnu værre ud for vores børn.«

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Børnelæge Vibeke Manniche er ikke i tvivl. Fremtiden tegner dystert, når det gælder de næste generationer:

»Vi har langtfra set den største effekt endnu. De næste generationer risikerer at få en langt kortere levetid end den, vi har i dag,« siger Vibeke Manniche.

Vores børn er nemlig forkælede, kræsne og dovne. De spiser kun, hvad der passer dem, og de ligger og flyder foran computeren eller fjernsynet.

For børnelægen er det sidste udkald for at sikre dagens unge et langt, sundt liv, og hun retter det tunge skyts mod forældre og institutioner.

»Når vi sætter vores børn op i indkøbsvognen eller i klapvognen og haster af sted, gør vi det jo ikke for at slå vores børn ihjel. Men det er i princippet det, der sker,« siger hun.

Misforstået godhed
For mangelen på motion giver bl.a. åreforkalkninger, der senere kan give blodpropper. Men den første skade, inaktiviteten giver, er fedme:

»Der sidder en generation forældre, der fremover må se deres børn lide af fedme og de følgesygdomme, der følger af fedme. Det er ikke hensigten, når børn forkæles, men det er konsekvensen. Det sker i ren og skær misforstået godhed. Og en smule dovenskab,« siger Vibeke Manniche.

Der stod grøn røg ud ad begge næsebor på børnelægen, da hun opdagede, at man i flere børneinstitutioner har sat pc'er og fjernsyn op til børnene, der så bruger dagtimerne på at sidde stille.

»Den slags apparater har intet at gøre i en institution. En amerikansk undersøgelse viser tværtimod, at jo mere børnene motionerer i skolen, desto større lyst har de til at være fysisk aktive i fritiden,« siger hun.

Hun mener, at det er på tide, at politikerne vågner op. Men forældrene slipper heller ikke:

Mere kræft
»Det er galt nok, at vi derhjemme har givet barnet fjernsyn og en pc på værelset. Barnet skal i stedet være i gang med at lege og røre sig. Men det er let med de andre ting, for de fungerer som babysitter, mens vi laver mad,« siger Vibeke Manniche.

Maden er et andet, men ikke mindre dødeligt problem. Udover flere blodpropper blandt yngre mennesker, kan et stigende antal kræfttilfælde blandt børn muligvis også forklares ved den mad, vi giver dem.

90 pct. af alle danske børn spiser slik dagligt. De sluger hver dag 25 pct. mere slik end voksne, på trods af at de har endnu større behov for at fylde maverne med vitaminer og mineraler:

»Børn får en række mangelsygdomme, fordi de får for ensidig kost. Overfølsomhed, hyperaktivitet, mellemørebetændelse og endda aggressiv og voldelig adfærd kan være konsekvensen for børnene,« siger kostvejleder Jonna Deibjerg.

Hun efterlyser, ligesom Vibeke Manniche, at forældrene træder i karakter over for deres børn og bliver rettesnoren for sund levevis:

»Man lærer af det, man ser, og ikke af det, man hører. Børnene gør som deres forældre. Det er det første sted, børnene lærer, hvad der er sundt og hvad der ikke er,« siger Jonna Deibjerg.