Svenske Samariten skal mere end tredoble sin størrelse efter sejr i ambulanceudbud i tre danske regioner. Ekspert ser parallel til fejlramt levering af IC4-tog.

Ambulancer fra det svenske firma Samariten skal efter sommerferien redde alvorligt tilskadekomne danskere i blandt andet Århus, København og på store dele af Sjælland. Men det familieejede selskab har aldrig kørt ambulance i Danmark.

Flere eksperter peger på, at Samariten står over for en kæmpe udfordring, hvis de skal skaffe personale og levere de lovede ambulancer til tiden. Situationen giver mindelser om DSB's fejlramte leverance af IC4-tog, siger professor i organisation og ledelse Steen Hildebrandt fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

- Jeg har ingen forudsætninger for at bedømme Samariten, men jeg kan konstatere, at de skal vokse helt enormt, hvis de skal løfte opgaven, siger Steen Hildebrandt.

I dag har Samariten i alt 20 ambulancer og 200 medarbejdere i Sverige. Ifølge Ritzaus oplysninger skal Samariten formentlig købe ca. 100 nye ambulancer og ansætte mindst 500 ekstra redere for at kunne løse opgaverne i Danmark.

Det tal vil Samaritens personalechef Ulf Kanfjäll ikke bekræfte. Men han erkender, at selskabet de næste ni måneder skal mere end tredoble sin størrelse for at løse opgaven i Danmark.

/ritzau/