Støtteforeningen for den danske fange på Guantanamo-basen er "overlykkelig" over meddelelsen om, at den 30-årige dansker nu bliver sat på fri fod.

- Det er, hvad vi har kæmpet for i flere år. Sagen har fået den lykkelige slutning, vi havde håbet på, og vi er simpelthen overlykkelige, siger foreningens formand, Lars Johansen fra Helsingør.

Foreningen har arbejdet for, at danskeren enten blev behandlet som krigsfange og dermed løsladt efter krigens ophør, eller at han blev betragtet som kriminel, så han kunne få advokatbistand og blive stillet for en dommer. Men amerikanerne har brugt betegnelsen "illegale kombattanter" om fangerne på Guantanamo-basen, og dermed er deres rettigheder blevet krænket, mener foreningen, der kalder indespærringen ren chikane og et brud på menneskerettighederne.

- Den danske regerings handlemåde har været kritisabel. Forholdet til USA har været vigtigere end individets retsstilling, og den danske regering har bevæget sig på grænsen af, hvad der er tilladt ved at sende politibetjente til Cuba for at interviewe danskeren, uden at han samtidig fik adgang til advokatbistand, siger Lars Johansen.

/ritzau/