Du skal investere pensionspengene med omtanke og fokusere på afkast og omkostninger

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvis du inden for det sidste år har sat din pensionsformue i europæiske erhvervsejendomme, har du muligvis scoret kassen og tjent 35 procent.

Til gengæld kan alternativ energi have kostet dig 18 procent. Det siger noget om, hvor farligt og omskifteligt aktiemarkedet er. Og hvorfor det er vigtigt med en god spredning i investeringerne. For du jonglerer jo med millioner af din egne kroner.Men for den almindelige dansker er der ikke nogen grund til at fedte rundt i IT-aktier, østeuropæiske aktier eller latinamerikanske obligationer. Det behøver ikke at være så indviklet.

Fornuftig spredning
»Man skal selvfølgelig sammensætte en portefølje med en fornuftig spredning. Er man ikke klædt på til det, må man jo få nogle til at styre det for én. F.eks. i en pulje eller investeringsforening.

For de fleste vil en global aktieforening være bedst, fordi der er en fornuftig spredning,« siger investeringsekspert Claus Forrai fra månedsmagasinet Penge & Privatøkonomi.

Du kan vælge mellem fire hovedtyper: Link-ordning og garantiordning i pensionsselskab eller pulje eller depot i en bank.

Da det er nemmest og billigst at skifte tidligt i forløbet, kan man lige så godt med det samme finde ud af, hvad man vil have.

Eget depot er billigst
»Hvis du på nogen måde føler dig klædt på til at ordne dine egne investeringer - i samarbejde med banken - vil jeg anbefale at oprette eget depot i en bank. Det er betydeligt billigere end en garantiordning eller en Unit Link ordning i et pensionsselskab.

Nogle få procent om året i omkostninger kan betyde rigtig mange hundrede tusind kroner i sidste ende,« siger Claus Forrai.

En undersøgelse i Penge & Privatøkonomi viser, at det er cirka tre gange så dyrt at investere via Unit Link i et pensionsselskab i forhold til, hvis man gør det selv i eget depot i en bank.

Pas på omkostningerne
Privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin mener også, at man bør være meget fokuseret på omkostningerne.

»Eget depot i en bank er det billigste. Men her skal man så selv sørge for det meste. En garanteret rente anbefaler vi ikke. Dels er renten lavere end markedet, og dels er en garanti noget, man betaler dyrt for,« siger han.

Kim Valentin og Claus Forrai mener, at man skal satse 100 procent på aktier som 30-årig og så skifte til obligationer hen ad vejen. Så man f.eks. de sidste 10 år af arbejdslivet udelukkende satser på obligationer. Aktier bør i længden give et årligt gennemsnitligt afkast på 10-15 procent, mens obligationer ligger på tre-seks procent.

Aktier indeholder så meget større udsving. Den almindelige rente ligger i øjeblikket på 4,5 procent om året, men nye kunder er kun garanteret en rente på 1,5 procent.

csh@bt.dk

Klik på grafikken herunder for at se den i STOR version (åbner i nyt vindue):