Når fælden klapper, og det sidste kreditkort er spærret, er det bedst at opholde sig i Faaborg. Her får selv arbejdsløse en chance for at slippe ud af den uoverstigelige gæld, når de møder op hos retsassessor Hans Engberg. I adskillige andre retskredse ville ansøgerne næppe have en chance for at få hjælp.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>»Der kan være mange forklaringer på, hvorfor det er sværere at få gældssanering andre steder. I Faaborg følger vi naturligvis reglerne, men afgørelserne bygger på et skøn. Det kan da godt være, at jeg er mere fleksibel end andre,« erkender retsassessor Hans Engberg.

To ud af tre, der søger hjælp hos retten i Faaborg, får bevilget gældssanering. En opgørelse - baseret på tal fra Domstolsstyrelsen udarbejdet af revisor Jørgen Juel Hansen, Hørsholm - viser, at borgernes chance for at få gældssanering er meget afhængig af, hvor man bor.

I hele landet får 34,4 pct. af dem, der søger, også bevilget gældssanering. Det er specielt svært at slippe ud af den uoverstigelige gæld, hvis man bor i København. Her er det knapt hver femte - 19,5 pct. - der får bevilget gældssanering. I de store provinsbyer Odense, Århus og Aalborg får dobbelt så mange - nemlig 39,8 pct. ja, når de beder om at få saneret deres gæld.

Krænker retsbevidstheden
Jørgen Juel Hansen, der driver forlaget JJH i Hørsholm, mener, at det er helt uacceptabelt, at de enkelte retskredse kan behandle borgerne så forskelligt.

»Det er krænkende for retsbevidstheden. Man burde sikre en ensartet behandling af borgerne og en langt bedre offentlig rådgivning for gældsplagede mennesker,« siger Jørgen Juel Hansen.

På baggrund af hans opgørelse har Domstolsstyrelsen lavet en redegørelse til Folketingets retsudvalg. Styrelsen tager ikke konkret stilling til opgørelsen, men afviser ikke, at der er store forskelle mellem de enkelte retskredse.

Arbejdsløse får sanering
»Det kan bl.a. skyldes, at borgerne får forskellig rådgivning. I nogle retskredse betyder rådgivning hos advokater, at folk, der ikke har en chance for at få gældssanering, slet ikke søger. Så stiger procenten for bevilgede ordninger naturligvis. Men lovgivningen hviler på skøn, og derfor er den enkelte afgørelse også præget af holdning og indstilling hos den, der træffer afgørelsen,« siger retsassesor Hans Engberg.

I Fåborg betyder det bl.a., at arbejdsløse kan få gældssanering.

Det afviser man i flere andre retskredse, fordi man vurderer, at den arbejdsløses betalingsevne kan forbedres, hvis den gældsplagede borger er så heldig at få arbejde.

pbo@bt.dk