2008 blev et dårligt år for de europæiske flyselskaber. 11 ud af 32 medlemmer i luftfartssammenslutningen AEA mistede passagerer.

De europæiske luftfartsselskaber fløj i modvind i 2008. 5,4 millioner færre passagerer end året før gik om bord, og i gennemsnit stod 24 procent af alle sæder tomme, viser en opgørelse fra den europæiske luftfartssammenslutning, AEA.

Blandt AEA's i alt 32 medlemmer mistede 11 passagerer, herunder SAS, som oplevede en tilbagegang på 0,2 procent. Langt værre ser det ud for det nu frasolgte datterselskab Spanair, som tegnede sig for en tilbagegang på 10,4 procent. Allerværst gik det dog italienske Alitalia, som havde en tilbagegang på 26,1 procent.

AEA's generalsekretær, Ulrich Schulte-Strathaus, siger i en pressemeddelelse, at sammenslutningen kun tre gange tidligere inden for de seneste 25 år har oplevet en tilsvarende tilbagegang. Det skete blandt andet efter den første Golfkrig i 1991, ligesom terrorangrebet mod USA i 2001 også fik antallet af passagerer til at falde.

I alt havde de 32 selskaber 366 millioner passagerer, og det svarer til en tilbagegang på 1,5 procent.



/ritzau/