Det er også farligt at tale i håndfri mobiltelefon, når man kører bil. Ny rapport sammenligner brug af mobiltelefon med kørsel under alkoholpåvirkning.

Risikoen for trafikulykker stiger, hvis man taler i mobiltelefon, mens man kører bil - uanset om telefonen er håndholdt eller håndfri.

En ny rapport fra Danmarks Transportforskning fastslår, at det ikke er ufarligt at tale i telefon under kørsel, blot fordi man følger loven og benytter et håndfrit sæt. For selv om man på den måde undgår at tage hænderne fra rattet, er man stadig mere uopmærksom.

"Effekten af mental belastning og visuel informationsbehandling er relateret til samtalefasen og er lige stor ved begge typer telefoner. De typiske effekter er reduceret opmærksomhed, forøget reaktionstid og mere usikker kørsel", står der således i rapporten.

Rapporten viser også, at betjening af radio og musikanlæg er lige så distraherende som at tale i mobiltelefon, og at forringelserne i kørslen, når man taler i mobiltelefon, kan sammenlignes med kørsel under alkoholpåvirkning omkring promillegrænsen på 0,5.

/ritzau/