B.T. kan nu bringe de præcise krav, som DSBs håndværkere og arbejdere har stillet til DSB.

Hvis ikke arbejderne får kravene opfyldt, så truer strejken igen.

- Jeg kan ikke garantere, at vores medlemmer ikke går i strejke igen, siger Flemming Rasmussen, formand for Fællesorganisationen Jernbanedrift (FOJ).

Formanden forklarer dog, at mødet torsdag morgen blev holdt i en god tone. Fredag skal parterne mødes igen. Flemming Rasmussen forventer dog ikke nogen strejke i den forbindelse.

- Vi får ikke nogen aftale fredag, og det ved medlemmerne godt, siger han.

DSB har kritiseret arbejderne for at holde hele juletrafikken og de danske passagerer som gidsler i konflikten. Flemming Rasmussen afviser, og siger det er rent tilfældigt det sker op til jul.

- Vi har ført forhandlinger længe, men det er først her for fjorten dage siden, at det brød sammen. Det har vi ikke valgt, siger han.

Ifølge en pressemeddelelse fra FOJ forlanger organisationen at der laves om på følgende forhold i de nye aftaler:

- Arbejderne kræver en fast fællesaftale om pensionsindbetaling fra resultatlønnen på 120 kr. om måneden yderligere.

- Arbejderne har mistet deres såkaldte omstillingsvejledning. Det betyder, at hvis medarbejdere bliver overflødige, så tilbydes de ikke længere en periode, hvor de kan omskoles til en ny stilling. Perioden har tidligere været med op til seks måneders løn.

- Medarbejdere, der arbejder på skæve tidspunkter, har mistet deres særlige UA (ubekvem arbejdstid) Kompensation. Den dækker over, at de ikke skal arbejde helt på fuld tid, fordi de arbejder om natten. Hidtil har det været 7,24 timer om året.

- Nyansatte medarbejdere mister 400 kr cirka om måneden i et særligt effektiviseringstillæg. Allerede ansatte mister også tillægget, men det lægges ind under deres personlige tillæg i stedet.

- Basislønnen for nyansatte er blevet 700 kr. lavere. Nyansatte mister altså 700 kr. om måneden i basisløn. Allerede ansatte får det lagt i personligt tillæg.

- Ifølge FOJ, så er medarbejderne blevet lovet en plads i bestyrelsen i DSB Vedligehold A/S. Dette er ikke sket endnu.

- Der skal nu være mulighed for ansættelse af vikarer. Det ønsker FOJ ikke.

- Medarbejderne skal kunne flyttes fra forskellige adresser efter behov. Det vil FOJ ikke acceptere.

- Der er blevet varslet fyringsrunder i DSB, men FOJ kan ikke få besked om hvor mange, der er tale om eller hvornår øksen falder.

Den gennemsnitlige årsløn for arbejderne på værkstedet er cirka 432.000 kr. Beløbet er inkl. pension.

Der er en del fryns, herunder gratis togkort, for håndværkerne.