Sommetider kan du sikkert godt føle, at sindssygen ligger lige om hjørnet, når du går derhjemme og pludrer med dig selv – men faktisk har det en funktion.

Af Videnskab.dk

Snakker du med dig selv, betyder det ikke nødvendigvis, at du er skør - tværtimod kan det hjælpe din tænkning og læring, viser ny forskning fra University of Wisconsin-Madison.

Det skriver Videnskab.dk 

En stor del af de mennesker, der snakker med sig selv, gør det på daglig basis. Selv om dette måske umiddelbart kan synes irrationelt, har tidligere forskning vist, at denne form for 'samtale' kan guide børn i deres higen efter at lære nyt. Børnene kan på den måde lære sig selv at binde deres snørebånd og at holde deres fokus på en given opgave.
 


Nu viser et nyt studie, at også voksne kan få stor glæde af at fortælle sig selv et par vers. I et eksperiment, fik frivillige forevist 20 billeder af forskellige objekter og blev herefter bedt om at lede efter et specifikt af dem, som f.eks. en banan. I halvdelen af forsøgene blev deltagerne bedt om at gentage højt for sig selv, hvad det var, de præcist ledte efter - i den anden halvdel af forsøgene fik de ordre på at tie stille.

Forskerne fandt, at det at fremsige objektets navn hjalp deltagerne med at finde frem til objektet mellem 50 og 100 millisekunder hurtigere end dem, der ikke gjorde.
 


Studiet var faktisk inspireret af, at en af forskerne ofte snakker med sig selv – han undrede sig over, om selvsnakkeriet mon havde en funktion:

- Jeg går ofte og mumler til mig selv, når jeg leder efter et eller andet i fryseren eller på supermarkedets hylder, siger psykologen Gary Lupyan, som sammen med kognitiv psykolog Daniel Swingley står bag den nye forskning.