Kollapser de danske drømme om en EM-finale, kan det komme til at koste dyrt for DRs store indsamlingsshow.

Der hviler i forvejen et tons-tugt pres på de danske håndboldherrer. Men lad os bare øge det med et par ton mere. Et nederlag kan nemlig også koste afrikanske børn deres liv.

For skulle det utænkelige ske - at Hvidt spræller forgæves i målet mod de der tyskere. Og skulle det ske, at selvsamme tyskere i nattens mulm har pillet ved sigtet på Boesens potente håndboldkanon. Ja, så har vi i den grad balladen.

Lige efter slutfløjtet oppe i Norge, hvor danskerne kæmper for en plads i EM-finalen, skyder DR nemlig sin store »Danmarks Indsamling 2008« i gang. Men en hel dansk nation på grædende knæ er langt fra nogen ønskesituation for de 12 hjælpeorganisationer, der står bag indsamlingen.

- Egentlig er det meget menneskeligt. Men hvis folk sidder og er i dårligt humør over, at vi har tabt, er man ikke lige så stor i slaget, når det gælder om at give penge, siger indsamlingens talsmand, Mogens Damgaard fra Red Barnet.

Nødlidende børn
Sidste år indbragte indsamlingen 54 mio. kr. til hiv/aids-ofrene i Afrika. I år går pengene til nødlidende børn i Afrika, men et dansk nederlag kan meget vel komme til at betyde færre penge i den kasse, der skal gå til at nedbringe børnedødeligheden på det fattige kontinent.

- Forhåbentlig vil folk sige, at det blot var en håndboldkamp – indsamlingen gælder trods alt liv og død. Men det kan godt være, at folk bliver sure og slukker fjernsynet eller smider det ud af vinduet, siger Mogens Damgaard og understreger, at blot få indsamlingskroner kan betyde en verden til forskel.

F.eks. koster det blot fire kroner at give et barn en malariakur, mens samme barn for 30 kr. kan få medicin til at overleve en lungebetændelse.

Ingen hjælp fra TV2
Der er altså god grund til at mane til besindighed i landets tv-stuer. DR og nødhjælpsorganisationerne skal dog ikke forvente hjælp i de bestræbelser fra TV2, der sender Danmarks EM-semifinale lige inden, showet fra Nationalbanken går i gang. Ifølge programchef Palle Strøm vil TV2 ikke minde sine seere om at huske at sende et bidrag.

- I så fald ville det være første gang i verdenshistorien, at en station gav reklamestøtte til en konkurrerende kanal, siger han.

Aftenens kvindelige vært på showet, TV-avisens Mette Walsted Vestergaard, har ligesom det meste af Danmark også et øje på, hvordan det går med EM-drengene i Norge. Hun er dog helt sikker på, at de danske håndboldherrer ordner paragrafferne og sætter danskerne i indsamlingsgear.

- Det kommer til at gå, som det skal. Holdet spiller jo bagdelen ud af bukserne i øjeblikket, siger Mette Walsted Vestergaard og afslører, at hun og makkeren Peter Kær har et show parat, der nok skal få humøret op igen i tilfælde af et - utænkeligt - dansk nederlag.

- Det bliver ikke bare et langt informationsprogram om Afrika, men en begivenhed der skal samle og underholde danskerne, siger hun.