Cheminova ændrer standpunkt i giftsag og vil ikke længere modarbejde de brasilianske myndigheder. Det sker efter massivt pres fra aktionærerne.

Kemivirksomheden Cheminova vil ikke længere forsøge at modarbejde, at de brasilianske myndigheder undersøger virksomhedens salg af en ekstremt farlig sprøjtegift.

De brasilianske sundhedsmyndigheder og danske politikere har kritiseret, at Cheminova sammen med en lokal brancheorganisation i Brasilien har klaget til domstolene over et truende forbud mod et giftigt sprøjtemiddel. Sprøjtemidlet har i årevis været forbudt både i Danmark og EU.

- Vi vil sende et brev til sundhedsministeriet om, at vi ikke har noget imod en undersøgelse af methyl parathion, og at vi er kede af, at ministeriet har fået indtrykket af, at vi har prøvet at stoppe en undersøgelse, siger Ole Steen Andersen, formand for bestyrelsen i Cheminovas moderselskab Auriga, til politiken.dk.

Cheminovas storaktionærer, Aarhus Universitet, ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond slog i går fast, at de på ingen måde kunne acceptere, at Cheminova havde været med til at forsøge at få undersøgelsen stoppet.

Bestyrelsesformand Ole Steen Andersen beklager i en pressemeddelelse den hårde kritik fra aktionærerne.

- Vi må erkende, at flere af vore interessenter i denne sag har følt sig utilstrækkeligt informeret. Derfor vil vi fortsat bestræbe os på at styrke dialogen med interessenterne, siger han.

/ritzau/