Forskudsopgørelser på vej ud til skatteyderne: Amtsskatten afløses af sundhedsbidrag og nogle borgere vil opleve, at skatten stiger, andre at den falder.

Konsekvensen af kommunalreformen ses konkret på forskudsopgørelsen for 2007, der fra næste uge vil dumpe ind ad brevsprækken hos landets 4,5 millioner skatteydere. Den gamle amtsskat deles - et sundhedsbidrag på 8 procent til regionerne, mens resten går til kommunekassen.

Skatteminister Kristian Jensen (V) siger, at selvom nogle borgere vil opleve skattestigninger, så overholdes skattestoppet under ét i kommunerne. Der bliver endda samlet set tale om en kommunal lettelse på tilsammen 150 millioner kroner.

- Det kan ikke være anderledes, når kommunerne lægges sammen og der skal findes et fælles skatteniveau. I 122 kommuner vil borgerne opleve, at skatten stiger, mens den falder i 150 kommuner. I langt de fleste tilfælde er det reguleringer på plus minus en procent, siger Kristian Jensen.

Skat har forberedt sig på ændringerne. Ved telefonerne på Skats hovednummer sidder 450 specialuddannede medarbejdere klar mandag morgen til at besvare spørgsmål fra skatteyderne.

/ritzau/