Der er flere pirater i fængsel nu, end der er gidsler på de kaprede skibe. Rederiforeningen er tilfreds.

Op mod 1000 somaliske pirater sidder i fængsel. Enten fordi de er dømt for deres kriminelle handlinger med at kapre skibe, eller de venter på at få deres sag for retten.

Det siger vicedirektør i Danmarks Rederiforening Jan Fritz Hansen.

- Det er oplysninger, jeg har fået fra Udenrigsministeriet, og jeg må sige, at vi er ganske godt tilfredse med, at det går den vej. Det er tegn på, at der bliver taget hårdere fat om piraterne, siger Jan Fritz Hansen.

Ifølge rederiforeningen anslås det, er der i alt er op mod 3000 aktive pirater.

- Vi ved godt, der hele tiden kommer nye pirater til. Men status er, at op mod en tredjedel i øjeblikket er bag tremmer, og det er flere end de 700 gidsler, som somaliske pirater i øjeblikket holder fanget på kaprede skibe, siger Jan Fritz Hansen.

Piraterne sidder bag lås og slå rundt om i verden. Blandt andet i USA, Holland, Seychellerne og i Indien. Især Seychellerne og Indien gør en stor indsats for at sætte dem ud af spillet.

Alene i år har indiske krigsskibe pågrebet 120 pirater og sat dem bag lås og slå i Mumbai. Om bord på et finsk krigsskib sidder i øjeblikket 18 pirater, der blev taget til fange onsdag. Juridisk afgøres det nu, om de kan retsforfølges.

Jan Fritz Hansen er meget tilfreds med, at piraten Jama Idle Ibrahim nu skal ruske tremmer i de næste 30 år for kapringen af det danskdrevne Clipper-skib CEC Future og kapringsforsøg af et amerikansk krigsskib.

- Det er meget tilfredsstillende, og det er den eneste vej at gå for at sætte dem ud af spillet. Det er en totalt uholdbar og utryg situation for søfolkene på handelsskibene at skulle sejle i de farlige piratfarvande, siger Jan Fritz Hansen.

I øjeblikket er ni danskere gidsler hos somaliske pirater. To danske søfolk fra fragtskibet Leopard og syv danske lystsejlere fra Kalundborg-sejlbåden ING.

/ritzau/