Rygestop kan være meget svært, men benytter du dig korrekt af forskellige rygestoppræparater, kan det være en stor hjælp.

. Det kan være en hård kamp at kvitte smøgerne, men ikke en umulig opgave.

En god hjælp kan være de forskellige rygestoppræparater, der findes på markedet i håndkøbsform.

Men de hjælper kun, hvis du bruger dem på den rigtige måde. Sådan lyder det fra Mads Lind, som er specialkonsulent hos Sundhedsstyrelsen.

Som ryger, der gerne vil stoppe, er det nemlig vigtigt, at man får dækket sit nikotinbehov, når man starter på sit rygestop. Ellers har præparater som tyggegummi eller plastre ingen effekt.

- Fidusen er at dele processen op i to. Mens man arbejder på at ændre sin adfærd og sine vaner, kan man lette rygetrangen, så man ikke får abstinenser, ved at bruge nikotinerstatning eller rygestopmedicin, siger Mads Lind til Ritzau Fokus.

Når de gamle vaner så er brudt, og man har lært sig nogle strategier til at modstå rygetrangen, kan man begynde at trappe ud af nikotinafhængigheden typisk efter otte til tolv ugers brug, fortæller Mads Lind.

Han fortæller også, at det er en god idé at skrue helt op for brugen af rygestoppræparaterne til starte med for at holde abstinenserne stangen.

Der skal også meget til for, at man kommer til at overdosere.

Samme holdning deler Helle Jacobsgaard, der er farmaceut i Apotekerforeningen. Hun fortæller, at det kan være en god idé at få noget rygestopvejledning, så man kan få lagt en plan for sit rygestop.

Det handler nemlig om, at man som ryger får en idé om, hvor meget nikotin man skal bruge, men også hvordan får trappet ud af rygestopmedicinen.

For selv om man erstatter smøgerne med tyggegummi eller plastre, skal man også tænke på en udtrapning af dem.

- I forhold til udtrapning af medicinen er det efter tre til fire måneders brug, at man bør udtrappe brugen af disse præparater. De skal helst ikke bruges længere end seks måneder, siger Helle Jacobsgaard til Ritzau Fokus.

Uanset hvor kort eller lang tid, man benytter sig af de forskellige rygestoppræparater, er begge eksperter enige om, at rygestopmedicin altid er et klart bedre alternativ til cigaretterne.

- Hvis du tager nikotinprodukterne i stedet for at ryge, er det bedre, da du ikke får alle affaldsstofferne fra cigaretterne, lyder det fra Helle Jacobsgaard, mens Mads Lind også fortæller, at det kan have betydning for udviklingen af forskellige sygdomme.

- Sammenholder vi brugen af nikotinerstatning med at ryge, så er det langt bedre for alle kroniske sygdomme. Det gælder også ved hjerte-kar-sygdomme, fordi der er så mange ting i røgen, som øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, siger han.

Fakta: Her er planen for det gode rygestop:

- Der findes mange typer af rygestopmedicin i håndkøb. Blandt andet tyggegummi, tabletter til at lægge under tungen, sugetabletter, inhalator, næsespray og plastre.

- Håndkøbsmedicinen har til opgave at dække dit nikotinbehov. Derfor skal du også have nok af det til at begynde med, da det skal erstatte den nikotin, du får fra cigaretterne. Ellers kommer abstinenserne.

- Du må maksimalt benytte håndkøbsmedicinen seks måneder af gangen. Det anbefales, at man bruger dem tre til fire måneder ad gangen. I den periode skal man gerne begynde at trappe ned for mængden.

- Du kan få gratis hjælp og vejledning til dit rygestop via eksempelvis Stoplinjen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Apotekerforeningen

/ritzau/FOKUS