Hvilke spillere kan fremover købes? Stiger priserne?

Efter at et flertal i Storbritannien har sagt ja til et EU-exit, ligger der nu en tikkende bombe under Premier League.

Teknisk set er problemet:

Indtil videre har fodboldspillere hentet til klubber i Storbritannien leve op til to forskellige sæt regler for at kunne få arbejdstilladelse.

  • Som EU-spiller har reglerne været særdeles lempelige.
  • Som ikke-EU-spiller har reglerne været anderledes skrappe.

Og spørgsmålet er så, hvad der skal ske nu, hvor de britiske vælgere har stemt ja til 'Brexit'. For nu når Storbritannien snart ikke længere er medlem af EU, kan der ikke længere gælde særlige regler for EU-spillere. I stedet skal ALLE spillere, der bliver købet af en klub i Storbritannien leve op til samme rigide krav som ikke-EU-spillere.

De ser sådan ud:

Og det gælder spillere fra alle 27 tilbageværende lande i EU. Her ligger Danmark i øvrigt som nummer 38 på FIFA-ranglisten, hvilket bringer danskere spillere ind i nederste kategori. En dansk spiller skal altså have deltaget i 75 procent af danske landskampe inden for de to seneste år for at komme i betragtning til en arbejdstilladelse.

Lige nu kan over 100 aktuelle spillere i Premier League ifølge Telegraph blive ramt af reglerne.  Havde de nuværende regler alle været i brug, da eksempelvis spillere som N'Golo Kante skiftede til Leicester, da Dimitri Payet skiftede til West Ham, da Anthony Martial skiftede til Manchester United ville de IKKE have kunnet få arbejdsstilladelse.

Alle 20 klubber i Premier League har i dagene op til afstemningen da også meldt ud, at de gerne ser Storbritannien blive i EU:

»Der er en åbenhed omkring Premier League, som gør, at det vil vær ehelt ulogisk, hvis vi tog det modsatte synspunkt,« har Premier League-formand Richard Scudamore sagt.

I 2015 viste en BBC-undersøgelse, at mere end 332 europæiske spillere i Premier League, Championship og den skotske Premier League ikke ville have kunnet opnå arbejdstilladelse, hvis de skulle opfylde de krav, der i dag stilles til ikke-EU-spillere.

Utroligt nok ville det gælde ALLE EU-udlændinge i den skotske Premier League. Og kun 23 af de daværende 180 EU-spillere i Championship ville have fået lov til at stille op for deres klub.

Så! Hvad ender det hele med? Sker der en (yderligere) eksplosion i priserne for de bedste EU-spillere, der kan opfylde kravene?

Nok ikke. Eksperter forventer, at reglerne bliver kraftigt lempet. Som det er tilfældet i eksempelvis Norge og Schweiz, der også står uden for EU.

»Premier League er en af Storbritanniens største eksportvarer, og ligaen genererer en betydelig sum penge. Det skal man ikke undervurdere,« som Dr. Babatunde Buraimo, ekspert i sportsøkonomi hos Universitetet i Liverpool, har sagt til Telegraph.

Storbritanniens EU-exit kommer heller ikke til at ske fra den ene dag til den anden. Det kommer til at ske gradvist over en årrække. Så eventuelle ændringer for Premier League og de andre ligaer ligger også langt ude i fremtiden.

De ændringer skal dog først vedtages for at kunne træde i kraft. Og det er de ikke endnu.

Engelske klubbers deltagelse i europæiske turneringer som Champions League og Europa League vil heller ikke blive påvirket. Her er der jo allerede i dag massiv deltagelse af hold fra lander, der ikke er med i EU. Så er det vist også lige sat på plads.