I alt 14 sommerhuse er på vej ud over skrænten i Nordjylland.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er kun få dage siden, at fem sommerhuse ved Nørlev Strand på den jyske vestkyst i Nordjylland måtte hasteevakueres, da de var i fare for at styrte ned af skrænten. I dag kan sommerhusejere ved Kjul Strand i læ af Hirtshals så rømme deres sommerhuse.

Det er hovedsageligt weekendens storm, der har betydet, at havet har taget en ordentlig bid af kysten i Nordjylland. 

- Det er ikke noget nyt fænomen. Sådan har det altid været. Hver gang vi har en kraftig storm, så skrider de høje skrænter, fortæller Per Sørensen fra Kystdirektoratet.

Utilfredse sommerhusejere

Orla Sahl Jensen er formand for Grundejerforeningen Nørlev Strand. Ved stormen mistede de et enkelt hus til skrænten, som stadig svinder ind. 

- Vi har har lavet opmålinger siden 1985, og på den tid har skrænten rykket sig 62 meter, siger Orla Sahl Jensen, som gætter på, at weekendens storm tog yderligere 4-5 meter af skrænten. 
 
Orla Sahl Jensen mener, at det er kommunens kystsikring af Skallerup Klit, som har forværret situation for sommerhusejerne nord for feriecentret.

- Hvis man kystsikrer et sted, så flytter man problemet et andet sted hen, siger han og henviser til en rapport fra Dansk Hydraulisk Institut fra 2004, som indikerer at kystsikringen ved Skallerup Klit har forværret havets indhug ved Nørlev Strand. 

Kommune afviser kystsikring

Hjørring Kommune afviser at kystsikre Nørlev strand, da det ikke vil hjælpe på den lange bane.

- Vi kan ikke kystsikre hele den jyske vestkyst. Vi bruger i forvejen 2 millioner på at kystsikre byen Lønstrup, og det er et område på 1100 meter. Skulle vi kystsikre hele området ville det være en strækning på 55-56 km, siger specialkonsulent Thomas Lomholt, som tilføjer, at kystsikrer man et sted, så forværre man udviklingen et andet sted. 

- Vi udskyder i virkeligheden bare problemet. Så egentlig kan vi bare bede vorherre om, at få vinden til at blæse den anden vej, siger Thomas Lomholt.

Sommerhuse i skred


Den alvorlige situation ved Kjul Strand er en lidt anden historie. Her ligger de ti sommerhuse i læ af Hirtshals havn, som ifølge administrerende havnedirektør Jens Kirketerp Jensen kan være skyld i kystens voldsomme tilbagerykning. Det siger han til P4 Nordjylland.
 
 - Det er sådan, at en enhver form for menneskelig aktivitet påvirker naturen, og derfor er der også en vis sammenhæng mellem havnens placering og det, der sker med kysten ude ved Kjul, siger Jens Kirketerp Jensen til P4 Nordjylland. 

Han mener, at det er Kystdirektoratet og ikke havnen eller Hjørring Kommune, der har ansvaret. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kystdirektoratet eller fra Hjørring Kommune angående Kjul Strand.