Der er brug for op mod 2 milliarder for at sikre, at psykiatriske patienter får den rigtige behandling.

Det vil koste samfundet mellem 1½ og 2 milliarder kroner om året i ekstra bevillinger at sikre psykiatriske patienter en fagligt set korrekt behandling, skriver Politiken torsdag.

Det vurderer direktør Jes Søgaard fra Dansk Sundhedsinstitut (DSI) på baggrund af en rapport, instituttet har skrevet om manglerne i behandlingen af de 68.500 voksne patienter, der i løbet af et år får stillet diagnosen angst, depression eller skizofreni.

- Psykiatrien har relativt set været underprioriteret de seneste ti år. Udgifterne til behandling af fysiske sygdomme er i den periode steget med 45 procent, mens udgifter til behandling af psykisk syge er steget med 15 procent. Forskellen skyldes, at politikerne i begyndelsen af dette årtusinde med rette har haft størst fokus på behandlingen af livstruende sygdomme, hvor danskerne havde en dårlig overlevelse. Psykiatrien har stået i skyggen, siger han til Politiken.

Hans medarbejdere har sammenlignet den behandling, psykiatriske patienter får i dag, med den behandling, de burde få, hvis lægerne og det øvrige sundhedspersonale fulgte de faglige standarder på området. Patienter med angst har i gennemsnit behov for 23,5 timers såkaldt ambulant behandling, hvor de ikke er indlagt. I virkeligheden får en angstpatient blot 6 timers behandling og er indlagt 1,4 dage i snit. Det betyder, at denne patientgruppe har brug for 17,5 timers ekstra behandling, mens de ikke har brug for at sove på hospitalet. For patienter med depression gælder, at de har brug for 27,2 timers ambulant behandling og halvanden dags indlæggelse. I praksis får depressive borgere 5,4 timers behandling og er indlagt 2,6 dage på en psykiatrisk afdeling. Her er der altså behov for 21,8 timers ekstra behandling, mens der kan spares en smule på indlæggelsen.

Patienter med skizofreni oplever den klart største forskel mellem ideal og virkelighed, skriver Politiken. Behovet er 199 timers ambulant behandling og 55 dages indlæggelse. Men disse patienter modtager kun 6,3 timers behandling og er typisk indlagt 27,5 dage. Der er et ekstra behov på 192,9 behandlingstimer og 27,5 dages indlæggelse for hver patient.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) erklærer sig »helt enig« i, at psykiatrien ikke har nok plads og tid til at behandle alle patienterne.

- Vi har brug for at se på, hvordan vi får uddannet mere personale. Men samtidig er det afgørende at udnytte den kapacitet, vi har, endnu bedre end i dag, siger ministeren til Politiken.

Hun har nedsat et udvalg, der skal komme med et bud på en bedre psykiatri, og vil derfor endnu ikke forholde sig til Jes Søgaards vurdering af, der mangler 1½-2 milliarder kroner årligt.

Ministeren henviser til, at der med efterårets forlig om satspuljemidler til psykiatrien blev afsat i alt 830 millioner kroner fordelt over fire år.

BNB