Supermarkedet LIDL har valgt at sige farvel til plastikposer og vil nu bruge papirsposer. SuperBrugsen reklamerer med at de er gået over til komposterbare indkøbsposer. Men de miljøvenlige og nedbrydelige indkøbsposer er i virkeligheden ikke så miljøfrelste, hvis ikke de havner det rigtige sted.

Du skal nemlig være opmærksom på et par ting, inden du kan have en helt miljøvenlig samvittighed, når du lægger dagligvarerne i de nye bioposer. Miljøprofessor fra DTU Thomas Fruergaard Astrup fortæller, at poserne ikke er entydigt gode for miljøet.

»Det, der et problem, det er hvordan folk bruger de her poser. Måske sender man dem til genanvendelse. Men her kan de faktisk besværliggøre genanvendelsen af den almindelige plast. Bioposerne kan heller ikke bare sendes til kompostering med haveaffaldet, da poserne ikke nødvendigvis nedbrydes ordentligt. Så selvom man går over til de her poser, er det ikke sikkert, at de ender med at være bedre for miljøet,« siger han.

Plastikposer, som vi kender i dag fra butikkerne, er nemlig ikke så slemme igen, hvis de ender på forbrændingen eller til genandvendelse.

»Den plast vi sorterer ud til genanvendelse hjemme i køkkenet bliver sendt til et anlæg, som kan sortere det i forskellige typer plast, så det er let at genanvende. Poserne er lavet af blød plast som er ret værdifuld. Efter sortering bliver plasten oparbejdet til ny råvare. Det er ikke altid at plastråvare lavet af brugte poser bliver genanvendt til nye poser, det kan også bruges til andre produkter,« siger Miljø- og Udviklingskonsulent Ida Leisner fra amager ressource.

Det kræver dog, at poserne ender det rigtige sted, for at de bliver genanvendt korrekt - hvad enten om det er plastikposer eller bioposer. Plastikposer der ender på forbrændinger i dag, bliver enten genanvendt til ny plast, eller brændt til energi. Det er sværere med bioposer at genanvende dem. Værst er det, hvis poserne ender i naturen, hvor det kan tage flere hundrede år, før de bliver nedbrudt.

For selvom de nye nedbrydelige poser er komposterbare, så kræver det de rigtige forudsætninger, for at de kan blive ét med naturen.

Plastikfri fremtid

På længere sigt kan der være andre miljømæssige overvejelser, der spiller ind, inden supermarkederne går over til at bruge de miljøvenlige indkøbsposer. For hvis de skal laves af nedbrydelige materialer, så skal de dyrkes steder, hvor man ellers kunne dyrke fødevare. Det mener professor Thomas Fruergaard Astrup,

»Bioposerne kræver biomasse. En landmand skal dyrke afgrøder, der i sidste ende kan blive brugt til at lave plastikposer af. Han kunne jo dyrke fødevare i stedet. Og vi spiser jo ikke mindre, blot fordi LIDL skal have bioposer. Så er der andre, der skal lave madvarer. Så har vi altså en konkurrence mellem at bruge landbrugsareal på fødevarer eller på andre ting,« forklarer han.  

Den bedste måde at tænke på miljøet, når man handler ind, er stadig at bruge så få poser som muligt.