Region Hovedstaden har mistet tålmodigheden og vil nu selv købe en kræftstrålekanon til Rigshospitalet. Det er for tidligt, mener S-ordfører.

Politikerne i Region Hovedstaden er klar til at bruge cirka 300 millioner kroner på en kræftstrålekanon, der kan give kræftpatienterne en bedre behandling.

- Vi har ventet og ventet i årevis, og nu agter vi at købe vores egen, og så skal staten bare give os lov til at bruge behandlingen. Der er ingen grund til at tærske mere langhalm på det. Vores folk har fulgt udviklingen på området i årevis, og vi står i kø til at kunne købe apparatet, siger regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er besluttet, at Danmark skal have en strålekanon, men først skal internationale eksperter vurdere, om den skal placeres på Rigshospitalet eller på Skejby Sygehus ved Aarhus. Anbefalingen kommer i løbet af efteråret.

- Vi er klar til at bruge pengene, fordi det nytter ikke, at vi smøler med kræftpatienternes behandling. Vi vil ikke vente længere, siger Vibeke Storm Rasmussen.

På nuværende tidspunkt sender Region Hovedstaden de kræftpatienter, som man med sikkerhed ved har glæde af den pågældende behandling, til udlandet.

Sophie Hæstorp Andersen, der er socialdemokratisk sundhedsordfører og kandidat til at overtage Vibeke Storm Rasmussens formandspost efter næste valg, forstår utålmodigheden.

- Det er et rigtig flot initiativ, at Region Hovedstaden nu lægger sig i selen for at skaffe behandlingen til Danmark, men det ændrer ikke på, at vi er nødt til at tænke os rigtig godt om. Denne behandling skal formentlig kun udføres ét sted i Danmark, og det skal selvfølgelig ske det sted, hvor der er den bedste kvalitet for patienterne og for den forskning og udvikling, der skal ske på området, siger hun.

Vibeke Storm Rasmussen mener, at placeringen giver sig selv:

- Kræftstrålekanonen bør placeres på Rigshospitalet. Det er rigets førende hospital, og skal vi have et hospital i Danmark, der følger med i, hvad der foregår ude i verden, skal vi have behandlingen, siger hun.

Samme toner lyder fra Sophie Hæstorp Andersen:

- Jeg så gerne, at det blev Rigshospitalet, fordi det skal være vores førende hospital i Danmark, men jeg bliver også nødt til at have respekt for, at der også foregår meget kvalificeret kræftbehandling af børn på Skejby, siger hun.