Danske F-16-fly skal på vingerne og hjælpe den internationale koalition med at bombe terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.Det mener et flertal på 65 procent af danskerne, viser en ny Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske.

Dermed sender befolkningen et signal om støtte til det brede flertal blandt Folketingets partier, som siden terrorangrebet i Paris har åbnet for, at det danske mandat skal udvides, så danske kampfly også kan kaste bomber over Syrien.Det seneste år har Danmark deltaget i den del af den internationale operation, der udelukkende har mandat til at bekæmpe Islamisk Stat, men udelukkende i Irak.

Danskernes opbakning til at udvide missionen er vokset siden september 2014, da Gallup stillede samme spørgsmål til et repræsentativt udsnit af befokning. Dengang bakkede 59 procent op om at sende F-16-fly til Syrien.

1. oktober i år fløj F-16-kampflyene tilbage i hangaren for at blive repareret og tilset. Det skete efter massivt pres fra mekanikere og piloter, der meldte om revnede fly og en heftig overarbejdspukkel.

Det vil derfor formentlig først være i løbet af 2016, at danske fly kan komme på vingerne over syrisk luftrum. I disse dage kaster USA, Rusland, Frankrig og en række arabiske lande allerede bomber over Islamisk Stat i Syrien.

Verdenssamfundet kalder

Siden årtusindeskiftet har resultaterne af de krige, som Danmark har deltaget i – Irak, Afghanistan og Libyen – haft vanskeligt ved at leve op til de forventninger, der blev fremsat, inden man kastede de første bomber.

De erfaringer fylder dog ikke nødvendigvis mest i overvejelserne, når danskerne skal tage stilling til, om vi bør kaste os ud i en ny krig. Mindst lige så vigtigt for vores holdning til, om Danmark skal deltage i Syrien, er den internationale anseelse, der følger med, vurderer Mikkel Runge Olesen, som bl.a. forsker i dansk udenrigspolitik på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

 

»Inden en krig tager vi først og fremmest stilling til, om vi har lyst til at støtte andre landes indgreb. Vi vurderer, om Danmark skal træde til, når verdenssamfundet kalder,« siger Mikkel Runge Olesen.

Selv om Danmark formentlig blot vil deltage med fire operative F-16-fly og tre reserve­fly, vil det være vigtigt for Frankrig og USA at få Danmark med i koalitionen i Syrien. Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, militæranalytiker og lektor ved Forsvarsakademiet.

»Frankrig og USA ønsker at sende et klart signal om, at krigen mod Islamisk Stat i Syrien har international opbakning. Det kan man vise ved at få lande som Danmark med,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Han anser det som højst sandsynligt, at den franske regering allerede har henvendt sig direkte til den danske ditto for at bede om støtte til indsatsen i Syrien.

Regeringen venter på forsvarets klarmelding

Hos Dansk Folkeparti siger udenrigsordfører Søren Espersen, at vi hurtigst muligt skal sende F-16-flyene ind over syrisk territorium.

»Vi har altid sagt, at vi bør være i Syrien også. Det giver ikke mening, at vi bekæmper Islamisk Stat i Irak, men ikke i Syrien,« lyder det fra Søren Espersen.

SF kan derimod ikke se visdommen i dansk krigsdeltagelse i Syrien:

»Jeg kan godt forstå, hvis man har lyst til at reagere på angrebene i Paris, men man skal også gøre det klogt. Så længe vi ikke har tropper på landjorden, som F-16-flyene kan arbejde sammen med, så vil det få en ringe virkning at sætte flyene ind,« lyder det fra SFs udenrigsordfører, Holger K. Nielsen.

Regeringspartiet Venstre afventer kun en melding fra forsvaret, før man vil sende et beslutningsforslag ned i Folketingssalen om at sende F-16-flyene på vingerne igen. Ifølge udenrigsordfører MIchael Aastrup Jensen (V) vil forslaget efter alt at dømme også indbefatte Syrien, lyder det.

»Det er ikke kun en politisk beslutning, hvornår flyene kan sendes afsted, og vi mangler en klarmelding fra Forsvaret. Vi har indtil videre fået besked på, at kan blive til foråret eller sommeren næste år. Jeg er ikke spåkone, og jeg ved ikke, om situationen forandrer sig i Syrien. Hvis den ikke forandrer sig, så er vi klar til at sende F-16-flyene til Syrien,« siger Michael Aastrup Jensen.

Fly måske klar før tid

Gallup har også spurgt danskerne, om vi mere bredt bør stille soldater til rådighed for en international koalition med henblik på angreb mod Islamist Stat i Irak.

Det spørgsmål svarer 41 procent ja til i meningsmålingen, mens 34 procent svarer nej og hver fjerde respondent er i tvivl.

Venstre afviser, at dansk krigsdeltagelse kan være andet end F-16-fly, og deciderede landtropper ligger også Socialdemokraterne fjernt. Men det store oppositionsparti er klar til at diskutere, om F-16-fly er det rette danske bidrag.

»Vi skal tale med vores alliancepartner, om det vitterligt er F-16-fly, vi skal stille med. Det kan jo også være andet som eksempelvis transportfly. Vores aktion skal naturligvis være koordineret med koalitionen, og vi skal have en militærfaglig vurdering af, hvad der er det rette danske bidrag,« siger udenrigsordfører Nick Hækkerup (S).

Hidtil har det været forventningen, at de danske F-16-fly tidligst kunne blive klar i løbet af sommeren eller efteråret 2016.

Men forsvarsminister Peter Christensen (V) siger i en mail til Berlingske, at han vil undersøge, om flyene kan blive klar tidligere:

»Jeg vil gerne – sammen med Forsvaret – se på, om vi kan gøre noget for, at bidraget bliver klar hurtigere næste år, men det er vigtigt for mig, at vores soldater er ordentligt forberedt til de opgaver, vi sætter dem til at løse og at vi sammen med koalitionen finder ud af, hvornår behovet er størst,« lyder det fra forsvarsministeren.