Anti Doping Danmarks direktør Michael Ask er ikke meget for at byde Bjarne Riis tilbage i dansk cykelsport.

Riis annoncerede sammen med den tidligere Saxo Bank-direktør Lars Seier Christensen fredag, at makkerparret gjorde comeback i cykelsporten ved at overtage det danske kontinentalhold Team TREFOR, der nu skal hedde Team Virtu Pro – Veloconcept.

Det glædede enkelte danske ryttere sig over, men det er ikke alle, der deler den holdning.

Anti Doping Danmark-direktør Michael Ask finder det yderst problematisk, at Riis er tilbage. Han mener stadig, at Riis har et meget plettet ry efter agenturets store rapport fra sidste år, der kortlagde doping i dansk cykelsport gennem en årrække.

Foto: Asger Ladefoged
Vis mere


Dengang kom det frem, at Bjarne Riis havde kendskab til, at der blev taget doping på det hedengangne Team CSC. Blandt andet, at holdets stjernerytter Tyler Hamilton gjorde brug af doping-lægen Eufemiano Fuentes, der er omdrejningspunkt i den ti år gamle dopingsag Operacion Puerto.

»Der er ikke noget juridisk grundlag, som kan forhindre ham i at komme tilbage til cykelsporten, men jeg synes, der er moralske og etiske grunde til, at det er problematisk,« siger Ask til BT og tilføjer:

»Det er svært at tro på, at han grundlæggende set vil arbejde for en ren cykelsport med den indstilling, han havde til vores sidste rapport, hvor han kun meget nødtvunget indrømmede nogle få ting og stod tilbage med meget, meget lav troværdighed i forhold til nogle af de ting, der kom frem,« lyder det fra direktøren.



»Vi skrev i rapporten, at vi i hvert fald havde rejst en sag imod ham, hvis den ikke have været forældet. Hvad den havde resulteret i, kan vi kun gisne om, men vi synes, han står tilbage med et meget plettet ry. Jeg har heller ikke hørt ham sige i forbindelse med sin tilbagevenden, hvad hans holdning er til doping. Det har jeg ikke hørt nogle spørge ham om.«

Men hvorfor er det så problematisk med omstændigheder, der fandt sted for mange år siden? Det har Ask en klar holdning om.

»Jeg bliver tit mødt med argumentet om, hvorfor vi skal blive ved med at rode rundt i fortiden. Grunden til, at vi bliver ved, er ikke så meget, fordi der kommer nogle sager ud af det, for de er forældede, men vi havde med vores rapport et ønske om at klarlægge og kortlægge doping-historikken i dansk cykelsport netop for at arbejde fremadrettet på en mere positiv måde, så vi kan forbygge, at noget lignende kan ske igen,« siger Ask og påpeger, at der også var et ønske om at kortlægge strukturen på cykelholdet CSC i forhold til blandt andet præmiepenge. Heller ikke her mener han, at Riis var klar i mælet.

»Det var mange af de ting, som vi beskrev i rapporten, og der kan man bare konstatere, at Bjarne Riis’ villighed til at medvirke stoppede, når det handlede om ham selv. Det er stadigvæk problematisk.«

Tidligere i juli kom det frem, at den såkaldte Operacion Puerto-sag kan åbne på vid gab igen, hvilket kan skabe problemer for Riis.

Den massive dopingsag rullede første gang i 2006, hvor det kom frem, at den spanske sportslæge Eufemiano Fuentes igennem en årrække havde suppleret atleter med ulovlige dopingpræparater. Prominente cykelryttere som Ivan Basso, Tyler Hamilton, Jan Ulrich er blevet afsløret i at have brugt Fuentes’ ydelser.

Sagen holder Anti Doping Danmark et vågent øje med grundet Bjarne Riis’ eventuelle involvering med CSC-holdet, men indtil videre er det intet nyt.



»Rusland-sagen har fyldt rigtig meget for os og min spanske kollega. Der bliver arbejdet på det, men realistisk set bliver det nok først på den anden side af OL, at der bliver tid til at komme i bund med det,« forklarer Ask.

Det internationale dopingagentur WADA har fået overdraget 200 uidentificerede blodposer fra den ransagning, det spanske politi foretog i Funtes’ lejlighed i 2006. De skal nu gennemtestes.